Waar geld op een spaarrekening bij een bank vrijwel niets oplevert, is volgens vastgoedkenners in Twente met woningen of appartementen beneden de 200.000 euro nog altijd een aanzienlijk rendement te behalen. Zeker 5 tot 8 procent bruto per jaar , zegt een van hen. En op een woning die is opgedeeld in studentenkamers wel 10 procent. Maar met studentenhuizen heb je doorgaans meer gedoe. Sinds een paar jaar hebben particulieren met een flinke duit aan spaargeld - tandartsen en middenstanders - de goedkopere woning ontdekt als spaarpot, zegt hij.
En daarvan hebben de starters op de Enschedese woningmarkt last, zegt ook een lokale makelaar die niet met naam in de krant wil. Wellicht nog wel meer dan van grote beleggers die grotere (bedrijfs)panden aankopen en deze laten ombouwen tot verschillende appartementen. Zoals bijvoorbeeld Pieter Bakker van Bakker Vastgoed uit Groningen dat doet in samenwerking met z'n stadsgenoot Axel Veldboom. Het duo bezit naast woningen ook tientallen winkel- en horecaobjecten in Enschede.
Tandarts
Bakker kocht het voormalig pand van I&O Research aan de Langestraat (boven drogisterij Die Grenze) en het oude streeklab aan de Edo Bergsmalaan. Hij liet beide panden ombouwen tot appartementencomplex. Daarmee zit Bakker starters op de woningmarkt niet in de weg , zegt de eerdergenoemde makelaar. Starters hebben last van die tandarts en die middenstander, die van hun spaarcentjes een huis kopen en dat te huur zetten, omdat het meer rendement oplevert dan een spaarrekening. Bovendien kunnen deze kleine beleggers snel beslissen. Ze kopen terwijl de financiering nog moet worden geregeld, terwijl jonge mensen die een woning willen kopen, eerst nog een hypotheek moeten zien te krijgen.
Hugo Mönnink, makelaar bij Thoma Post in Enschede, bevestigt het verhaal van zijn collega waar het gaat om de rol van de kleine beleggers en het feit dat starters op de woningmarkt geregeld het nakijken hebben. Als het gaat om panden tot 150.000 euro krijg je automatisch te maken met beleggers. Ze bieden niet per se meer, maar kunnen wel sneller schakelen. Ze hebben geen ontbindende voorwaarden rondom financiering, dat is voor verkopers heel prettig; dan zijn ze snel uit de onzekerheid.
Vastgoedmiljonairs
In Enschede zijn een viertal vastgoedmiljonairs uit de categorie van de eerder genoemde Pieter Bakker/Axel Veldboom - goed voor 73 panden - actief. Het betreft verder Frans Koenders uit Losser, die 84 panden in Enschede op z n naam heeft staan, Marinus Runneboom uit Bathmen met 68 panden en Job Ouwersloot en zijn vader (vof Ouwersloot) met 52 panden.
Voor Lossernaar Koenders, afkomstig uit de autohandel, vormen de investeringen een soort pensioenopbouw , vertelt hij. Ruim tien jaar geleden begon hij daarmee. Koenders kocht zakelijk vastgoed - hij behoorde onder meer tot de kopers van de vastgoedportefeuille van Pim Polman. Daarnaast heeft hij wat panden in de Enschedese binnenstad en De Stadsweide, het gebouw tegenover de oude hoofdingang van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Hij nuanceert daarom direct het aantal van 84 panden in Enschede. Het grootste deel zit namelijk in De Stadsweide, het studentencomplex van de Universiteit Twente, tegenover het ziekenhuis met ruim zeventig wooneenheden, dat hij samen met Henk Maassen van den Brink uit Hertme in 2014 voor 4,5 miljoen euro kocht. Wij verhuren dat aan de universiteit, Snelder Zijlstra doet het beheer. Asito maakt het schoon. Daar hebben wij helemaal niets mee van doen.
Niet in de wegMet de panden die hij heeft - naast De Stadsweide onder meer aan De Heurne, De Klomp en de Brouwerijstraat - zit hij starters op de woningmarkt niet in de weg, meent Koenders zelf. Dat zijn echt studentenstudio s en appartementen , zegt hij. Hokjes boven winkels. Hij geeft aan wel mensen te kennen, die met wat spaargeld een of twee appartementen of woningen gekocht hebben. Of tien. Als belegging. Dié zitten de markt in de weg. Koenders zegt dat hij er nooit business van heeft gemaakt, zoals die jongens uit Groningen . Ik ben er niet echt mee bezig. Niets voor hem, geeft hij aan; verbouwen, achter huurders aanvangen, zorgen dat de boel in orde blijft. Koenders hoeft er ook niet meer bij te hebben, zegt hij. Liever minder. Je moet het ook allemaal aan kunnen. Ik wil ook niet te veel aan de kop hebben.
Grote partijenNaast de genoemde vier vastgoedmiljonairs zijn er vier bedrijven met meer dan vijftig panden in de stad, die landelijk of zelfs internationaal opereren. Naast de grote Duitse belegger Patrizia en het Canadese vastgoedfonds Capreit gaat het om bedrijven van de bekende vastgoedmiljonairs Harry Hilders en de familie Rijsterborgh.
Lastig aan het aanwijzen van de grootste vastgoedondernemer van Enschede is dat veel particuliere investeerders hun vastgoed verdelen over meerdere bv s. Bevatten die bv s minder dan vijftig panden, dan blijven ze onder de radar van dit onderzoek.
In een analyse van de landelijke cijfers concluderen de onderzoekers Leo Prins en Paul de Vries van het Kadaster dat particuliere investeerders en starters gedeeltelijk op dezelfde huizen bieden. Particuliere investeerders hebben een voorkeur voor kleinere woningen, waar starters vaker iets grotere huizen kopen. In het segment van appartementen tot 80 vierkante meter lijken starters te moeten concurreren met investeerders , aldus Prins en De Vries.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita