Hengelo is vanaf het Hemelvaart-weekend weer beter bereikbaar. De nieuwe Boekelosebrug wordt dan voor het verkeer geopend. De stad is een innovatieve brug rijker en wat voor één. Het is zelfs de eerste energieneutrale brug van Nederland en daarmee heeft Hengelo een primeur. In het wegdek van de nieuwe Boekelosebrug zitten zonnepanelen om de 600 ledlampen in de leuningstijlen van stroom te voorzien. De brug is verder onderhoudsarm door gebruik van een duurzame poedercoating.
Met de komst van de nieuwe brug over het Twentekanaal ontstaat er een snelle verbinding vanaf de A35 naar het centrum van Hengelo via de nieuwe Laan Hart van Zuid. Wethouder Mariska ten Heuw, portefeuillehouder van het gebied Hart van Zuid, vindt dat de brug prachtig opgaat in het landschap. Door de dunne vorm voelt de brug niet meteen als een brug. Dat is volgens Ten Heuw ook het vernieuwende. "Dat hij zo ontzettend dun is, komt omdat er gebruik is gemaakt van nieuwe bouwtechnieken. Dat maakt dat hij anders is dan andere bruggen.
Aanjager voor Hart van Zuid
Of de nieuwe verbinding een aanjager wordt voor Hart van Zuid? Ten Heuw hoop het wel. De belangrijkste opgaaf voor Hart van Zuid is natuurlijk dat er gebouwd gaat worden en dat er meer woningen komen, zodat er ook reuring komt en mensen hun plek gaan vinden. Zij wijst ook op het industrieterrein Twentekanaal aan de andere kant van de brug dat door de betere verbinding mogelijk aantrekkelijker wordt voor bedrijven om zich daar te vestigen.
Een brug die verbindingen slaat
De totale kosten van de brug waren begroot op 8,2 miljoen euro. Daarvan heeft de provincie Overijssel zo'n 7 miljoen voor zijn rekening genomen. Veel geld? "Een brug die verbindingen slaat en belangrijk is voor onze economie en voor onze inwoners is dat bedrag waard. Het kost ook wat het kost. Het is niet zo dat er snufjes aan zitten die de prijs extra hebben opgedreven. Ik denk dat het iedere euro dubbel en dwars waard is."