Hogeschool Saxion is absoluut niet te spreken over het plan voor de herziening van de bekostiging van het hoger onderwijs in Nederland. Dat zegt bestuursvoorzitter Anka Mulder. Als die plannen doorgaan, gaat er jaarlijks 4 miljoen euro minder naar de hogeschool. Dat kunnen wij niet accepteren, dit voorstel moet van tafel.
Het groeiend gebrek aan technologisch talent is in Nederland een groot knelpunt, zo staat omschreven in het nieuwste rapport over de bekostiging van hoger onderwijs en onderzoek, dat afgelopen week werd aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De economie floreert, maar door het tekort aan technisch en it-personeel lopen we orders mis en kunnen we te weinig doen aan innovatie. Van belang is daarom dat het beschikbare geld (het wordt voorlopig namelijk niet meer) zo goed mogelijk verdeeld en besteed wordt. Maar volgens bestuursvoorzitter Anka Mulder van Saxion is dat in het nieuwste voorstel voor de verdeling van het geld allerminst het geval.
Switchers
Wat betreft de universiteiten stellen de onderzoekers voor om een groter deel van het geld naar technische opleidingen te verschuiven, als investering in die sector. Maar dat advies geven ze niet ten aanzien van de hogescholen. Daar moet meer geld naar het compenseren van scholen die te maken hebben met veel switchers ; leerlingen die stoppen en overstappen naar een andere hogeschool.
De voorstellen hebben bij de leiding van Saxion tot ontsteltenis geleid. Bestuursvoorzitter Anka Mulder: Als je dat op deze manier doet, komt het geld terecht bij hogescholen in steden waar ook wat te kiezen is , legt ze uit. In Twente kan dat niet, want hier is maar een hogeschool. Ook de hogescholen in Groningen, Limburg en Zeeland worden hierdoor verliezers . Het effect is een netto-verschuiving van geld van de regio naar de Randstad. Bij ons gaat het om 4 miljoen euro minder per jaar.
Het plan frustreert Mulder. Saxion doet het goed. We hebben niet veel switchers, we zijn op technisch gebied een van de toppers in Nederland, wij bedienen de regio hartstikke goed , somt ze op. Dan kun je niet accepteren dat je 4 miljoen euro per jaar minder krijgt. Dat vind ik onbegrijpelijk. En ik snap de logica ook niet.
Heel beroerd
Wat het betekent voor Saxion? Het nieuws is nog vers en de hogeschool heeft nog niet goed naar de effecten kunnen kijken. Maar 4 miljoen per jaar, daar kan geen regiodeal tegenop. Dat gaat voor ons hooguit om een paar ton, eenmalig. Dit is echt heel erg. Wij komen hier heel beroerd uit. En dat is heel erg zuur voor deze regio. Mulder wijst ook op het regeerakkoord, waarin staat dat er aandacht zou komen voor techniekonderwijs. Dan is het niet logisch dat je dat alleen voor universiteiten regelt, maar voor hogescholen niet.
De hogeschool laat het er niet bij zitten. Er wordt een lobby opgezet met de andere hogescholen in de provincies die geraakt worden. En ik ga met mensen in de regio praten om de positie van Saxion te ondersteunen. Om een signaal te geven aan de politiek dat dit niet kan. Want als dit gebeurt, is dat niet goed voor Oost-Nederland.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, beeld: Foto Hissink