Gabriël Malki (35) is voorzitter van de Stichting Humaan Overijssel, een zorgbureau dat circa vijftien cliënten met problematiek van verschillende aard begeleidt. Voor één van die cliënten, een Marokkaanse man met een psychische aandoening, wil Malki een appartementje huren aan de Europalaan in Enschede.
Kanker buitenlanders
Bij de bezichtiging op woensdagochtend 24 april gaat het helemaal mis. Malki staat met zijn collega Jan Berend en een vrouwelijke makelaar van Kon Makelaardij voor het appartement als een buurman hen ontwaart en schreeuwt, dat hij een hekel heeft aan kanker buitenlanders . Ik ben jullie helemaal zat, ik maak jullie dood. Ik kom naar jullie toe.
Malki, zelf van Syrisch-orthodoxe oorsprong, besluit met de makelaar, de cliënt en zijn collega het appartement binnen te gaan. Als ze na de bezichtiging weer de galerij opkomen staat de boze buurman hen zwaaiend met een bijl op te wachten. Hij maakte slaande bewegingen naar mij. Malki belt in paniek de politie. Terwijl we daar op stonden te wachten rende die kerel naar beneden, gooide de bijl in zijn auto en vluchtte zijn flat binnen. Ik had ondertussen in mijn broek gepoept van angst.
Niet lekker in z'n vel
De vaste wijkagent voor Boswinkel is op vakantie, maar een andere wijkagent en collega zijn er na tien minuten. Ze gaan de woning van de dreigende (boven)buurman binnen en komen een kwartier later weer naar beneden. Die ene wijkagent zei: de verdachte gaf aan dat hij niet zo lekker in zijn vel zit. Wij kennen deze man, hij heeft bekend dat hij jullie heeft bedreigd, maar het is beter dat we hem even met rust laten. Mijn collega zei dat die man dan op z n minst excuses kon maken. Dat hoefde ook niet.
Ze wilden het niet laten escaleren, zei die agent. Ik antwoordde daarop dat ik aangifte wilde doen, maar dat mocht niet, zei de wijkagent. Op mijn vraag waarom dan niet, antwoordde hij: daarom niet. Ik wees hem op de bijl die op de achterbank van de auto voor het grijpen lag, want het portier zat niet op slot en ik vroeg die agent of hij die bijl dan niet in beslag moest nemen. Ook dat hoefde niet. Ze zijn zo weer weggereden.
Broek gepoept
Gabriël Malki is zo ontdaan van de zaak, dat hij sindsdien ziek thuis zit. Ik gebruik slaap- en kalmeringsmiddelen en heb nog steeds last van incontinentie en loop met een luier om.
Malki s collega Mourad Belkasmi neemt een dag later telefonisch contact op met de meldkamer van politie in Twente en vraagt of er alsnog aangifte kan worden gedaan. Gabriël Malki: Hij kreeg te horen dat dit niet mogelijk was, omdat er niets was geregistreerd. De agenten hadden wel melding gedaan dat ze ter plekke waren geweest, maar verder was er niets vastgelegd. Mourad zou worden teruggebeld, dat is nooit gebeurd.
Aangifte
Gabriël Malki meldt zich op 3 mei bij de politie in zijn woonplaats Amsterdam, waar men wel bereid blijkt de aangifte op te nemen (een kopie daarvan is in het bezit van deze krant). Die agent in Amsterdam die de aangifte van mij op papier heeft gezet, heeft ook nog naar de collega s in Enschede gebeld. Daar zou de teamchef het onderzoeken en terugkoppelen. We zijn nu twee weken verder, ook daar heb ik nog niets van gehoord.
Gabriël Malki verwacht desondanks vervolgstappen van de politie en justitie. De politie Amsterdam belde me dat ze nog een aanvullende aangifte van me willen opnemen over mijn psychische klachten. In Enschede vinden ze het kennelijk allemaal zo erg niet.
Gestuurd op hulpverlening
Politiewoordvoerster Chantal Westerhoff zegt dat Malki zich bij haar collega s die naar de Europalaan kwamen als maatschappelijk werker van de gemeente heeft gepresenteerd. Ze hebben daarom gestuurd op hulpverlening, die ook daadwerkelijk door mijn collega s is ingeseind, en niet op een strafrechtelijk traject.
Eén van de politiemensen die er bij was heeft acht jaar in Boswinkel gewerkt en kent zowel de achtergronden van de verdachte als die van de toekomstige huurder, maar daarover mag ik omwille van de privacy niets zeggen. Mijn collega s hadden daarvoor begrip verwacht van Malki, aangezien hij zich voorstelde als maatschappelijk werker. Van ter plekke in de broek poepen, is onze collega s niets bekend.
Strafrechttraject
De bijl is volgens Westerhoff niet in beslag genomen, omdat je dan in het strafrechttraject komt. Het klopt dat er is gestuurd op het niet doen van geen aangifte. Maar de collega s geven aan tegen Malki wel degelijk te hebben gezegd dat dit natuurlijk wel mocht. Dat heeft hij uiteindelijk gedaan bij de politie Amsterdam. De zaak wordt nu verder door de politie in Enschede opgepakt en uiteindelijk beslist de officier van justitie wat er met de aangifte wordt gedaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay