Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Enschede aan Zee: slotakkoord langs het water

416102 913878

Wie dat wil, kan onderweg natte voeten krijgen. Het is een passend slot aan een half jaar intensieve aandacht voor het waterbeheer in de stad. Met een fietstocht op Hemelvaartsdag sluiten deze krant en 1Twente de serie Enschede aan Zee af.

Enschede ligt niet werkelijk aan zee. Nog niet. Maar het water is soms dichterbij dan de meeste inwoners zich realiseren. Een half jaar lang maakten Tubantia en 1Twente onder de naam Enschede aan Zee de balans op rond het waterbeheer in de stad. In woord en beeld besteedden we extra aandacht aan alles dat met water te maken had. Waterberging bij regen, zorgen over droogte en natte kelders, al dan niet door grondwater, alles passeerde de revue. We beschreven hoe de gemeente worstelt met de steeds overvloediger regenval en parallel daaraan de steeds drogere zomers. De ligging van Enschede en de vele waterbronnen zorgen voor unieke problemen, die nergens anders in het land voorkomen.

We schetsten doemscenario s, waarin de stad in de toekomst blank staat telkens als er een stevige bui valt. Bij het zoeken naar oplossingen hoort ook steevast de vraag: wie gaat dat betalen? In heel Enschede worden bijna onopgemerkt enorme projecten opgetuigd om in de toekomst geen problemen met te veel of te weinig water te krijgen. Dat kost miljoenen, maar niks doen brengt ook grote risico s met zich mee. Bij toenemende wateroverlast vertrekken bedrijven uit de stad en worden sommige delen onbewoonbaar. Ook dat kost miljoenen. Als burgers zelf de handschoen niet oppakken, komt het allemaal uit de gemeentekas, waarschuwden ambtenaren.

Burger bewustWe vroegen ons ook af of Enschedeërs zich wel bewust zijn van de waterproblematiek. Niet op grote schaal, zo bleek. Maar toch vonden we inwoners die hun tuin hebben aangepast om het water de ruimte te geven. Die het riool afkoppelden, water opvingen voor bonsaiboompjes en grindpaden aanlegden zodat het regenwater in de bodem kan zakken. En waar problemen zijn, zijn ook kansen. Ondernemers zien mogelijkheden. Tuiniersbedrijven krijgen steeds meer meer opdrachten waarin duurzaamheid een rol speelt. Groene daken houden water vast, tegels worden vervangen door gras. De UT ontwikkelde samen met studenten een slimme regenton, die zelf de weersvoorspellingen bijhoudt en zorgt dat hij bijtijds leegloopt. De overheid blijkt ook enorme bedragen aan subsidies weg te geven voor onderzoek en bewustwording, bijvoorbeeld om tastbare en virtuele watermodellen te maken. Kunstenaars en creatievelingen zien wat anderen niet zien: als we toch miljoenen investeren in waterberging, is dat dan geen prachtige kans om de oude grachten weer terug te brengen?

Als passende afsluiting van een half jaar Enschede aan Zee stelde omroep 1Twente voor Hemelvaartsdag in samenwerking met de gemeente een bijzondere fietsroute samen langs allerlei plekken waar de stand van zaken rond waterbeheer zichtbaar en tastbaar is. De route loopt langs 26 locaties in de stad. Er is geen vast startpunt; overal op de route kan aangehaakt worden.

Waterfoto's
Op de route ontbreekt uiteraard de rioolzuivering aan de Lonnekerbrugstraat niet. In het Balengebouw aan de Lonnekerspoorlaan, thuisbasis van 1Twente en De Twentsche Courant Tubantia, zijn op 30 mei waterfoto s te zien, de filmpjes die het afgelopen half jaar gemaakt zijn en een maquette van waterberging. De route loopt verder langs verschillende waterbergingen, langs vijvers, de watertoren aan Hoog en Droog, langs het bergbezinkbassin aan de Wilhelminastraat en de Oldenzaalsestraat. Maar ook door de Delistraat, waar de bewoners hun wijk zo groen mogelijk willen inrichten met zoveel mogelijk beplanting. Hier is ook de slimme regenton van de UT te bekijken. Bij roeivereniging Thyro kan, voor zover drukte het toelaat, een stukje geroeid worden op het Twentekanaal.

De route is 25 kilometer lang en als uitje ook geschikt voor kinderen. Zo kan worden gepauzeerd bij de waterspeelplek aan de Walhofstraat en bij kunstenaar Wout Zweers, die modellen bouwt waar water doorheen stroomt. In het Zweringbeekpark kan met een schepnetje samen met het IVN gezocht worden naar waterdiertjes.

De route is online te downloaden (1twente.nl/water) en is bovendien te vinden in een eenmalige waterkrant, die volgende week bezorgd wordt samen met de Huis aan Huis. Hij kan altijd gefietst worden maar wie wil deelnemen aan de activiteiten, is welkom tussen 10.00 en 15.00 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.