HENGELO In Hengelo staan momenteel 28 openbare oplaadpalen voor stekkerauto s. Sommige met één oplaadpunt, andere met twee. Er komen er meer: er zitten op dit moment elf aanvragen in de pijplijn. Maar zo n paal staat er niet meteen, zo n procedure duurt twaalf tot vijftien weken en soms nog langer.
Dat legt het college van B en W uit in antwoord op vragen van GroenLinkser Jan Evers. Hij wilde eens wat meer weten over de afhandeling van aanvragen voor oplaadpalen. In Hengelo rijden inmiddels zo n 800 elektrische auto s rond. Dat juicht de gemeente toe, maar niet iedereen kan z n auto op de eigen oprit opladen. Deze automobilisten kunnen een openbare oplaadpaal aanvragen.
Die worden geplaatst door Allego, een gespecialiseerd bedrijf dat ook eigenaar blijft van de laadpalen. Maar het duurt even, voor zo'n paal er staat, de trotse bezitter van een nieuwe stekkerauto moet over enig geduld beschikken. De procedure: Allego moet eerst nog een locatievoorstel doen er is een lijstje met ruim 100 potentiële plekken waarna de gemeente moet reageren. Als alles klopt moet er een verkeersbesluit worden genomen, inclusief een reactietermijn van zes weken.
En voordat het verkeersbesluit wordt genomen, worden de omwonenden op de hoogte gesteld van het plan voor een oplaadpaal. Die krijgen dan twee weken de tijd om bezwaren in te dienen of meer informatie in te winnen. Dat alles bij elkaar duurt dus twaalf tot vijftien weken.
Korter kan eigenlijk niet, stelt het college van B en W. Alleen wanneer wanneer de buurt er geen problemen mee heeft, dan kan de doorlooptijd wat worden ingekort. Maar moet er overlegd worden over alternatieve locaties en/of komt er veel bezwaar vanuit de buurt dan is de consequentie vanzelfsprekend dat de doorlooptijd langer wordt.