De officier van justitie eiste tegen zijn vrouw Erika tien maanden onvoorwaardelijk. De zaak kwam met carnaval in 2017 aan het rollen na een tip bij bierbrouwerij Grolsch. ,,We werden gebeld door vaste Grolsch-drinkers, dat het bier niet klopte. We hebben een fust laten ophalen en naar het laboratorium gebracht. De feestvierders hadden het goed geproefd. Het bleek inferieur bier van onbekende herkomst ', vertelde Grolsch-woordvoerder Koert van t Hof eerder tegen het AD.
Volgens de officier van justitie is deze bierfraude niet eerder berecht in Nederland. ,,Het vertrouwen van de consumenten is beschadigd. Gelukkig is er niemand ziek geworden. De fusten werden onhygiënisch gereinigd.
Bijverdienen
Het is najaar 2015 als Wilco en Erika van de P. uit Nijkerk een truc bedenken. Het echtpaar runt een wasstraat op het bedrijventerrein van Nijkerk en een evenementencentrum in het naburige Nijkerkerveen. Om wat bij te verdienen besluit het tweetal vaten van bekende biermerken als Heineken, Amstel en Grolsch te vullen met merkloos bier.
Het eigen merk-bier dat het duo daarvoor gebruikt is doorgaans minstens de helft goedkoper dan het veel duurdere bier van de grotere brouwerijen in Nederland. Om geen argwaan te wekken, beplakt het stel de fusten met stickers van Heineken, Grolsch en Amstel. Het bedrijf Qualitylabel BV uit Terschuur levert daarvoor duizenden stickers en labels van de bekende biermerken. Eigenaar Fred Vahle van Qualitylabel noemt het drie jaar later een heel vervelende zaak . Volgens Vahle had het bedrijf niet door dat de stickers werden misbruikt door het echtpaar. ,,We zijn vrijgesproken, omdat we konden aantonen volledig te goeder trouw te hebben gehandeld.
Invallen
De biermarkt schrikt op wanneer de FIOD eind juni 2017 acht invallen doet in onder meer Nijkerk, Putten, Rotterdam en het Limburgse Linne in verband met een grote bierfraudezaak. De FIOD pakt daarbij een echtpaar uit Nijkerk en een man uit Putten op. Laatstgenoemde is inmiddels geen verdachte meer. Volgens Heineken en Amstel gaat het om veertigduizend fusten die zijn verhandeld. De brouwerij meent daarbij 4 miljoen euro schade te hebben geleden. Heineken eiste eerder tijdens een civiele procedure in eerste instantie een schadevergoeding van 1 miljoen euro van het echtpaar.
De twee Nijkerkers betwisten de grote aantallen en stellen dat hoogstens 2345 fusten fout bier zijn verhandeld. De rechter oordeelde vorige maand dat de Nijkerkers in eerste instantie 200.000 euro moeten betalen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay