Hoe krijgen we het water in de stad onder controle? Dat is de allesoverheersende vraag die Enschede moet beantwoorden. Het waterprobleem in Enschede vraagt om creatieve oplossingen. Ook inwoners komen met originele ideeën om wateroverlast tegen te gaan. In de rubriek Inwoners in actie, wordt aandacht geschonken aan originele, gekke en slimme initiatieven van inwoners. Deze keer: een dak vol vetplantjes.
Een dak vol vetplantjes op een schuur aan de Ripperdastraat in Enschede moet de overlast van heftige regenbuien indammen. Volgens hovenier Maarten van Tongeren nemen groene daken toe in populariteit.
Terwijl Van Tongeren druk is met de aanleg van het groene dak, vertelt hij hoe het systeem werkt. Het groene dak bestaat uit sedum cassettes: vierkante platen met verschillende soorten vetplantjes die de hovenier als een puzzel in elkaar legt. „Vetplantjes zijn goed bestand tegen uiterste weertypen. Op dit groene dak liggen verschillende soorten vetplantjes. De plantjes die passen bij de weersituatie van het moment groeien.”
De rand van de schuur wordt afgewerkt met grind, zodat het water nog rustiger de afvoer ingaat. Het dak van 10 vierkante meter kan 500 liter regenwater opbergen. Dat is een laag water van zo'n 5 centimeter. „Het water stroomt niet meteen het riool in, maar wordt opgevangen, zodat het langzaam naar de afvoer gaat en deels verdampt.” Het groene dak inclusief aanleg kost 500 euro, oftewel 50 euro per vierkante meter.
Van Tongeren is niet alleen positief over het sedumdak omdat het water kan vasthouden. „Het is voor deze mensen ook leuk dat het groene oppervlak van hun tuin toeneemt. Wonen is prettiger met meer groen en leven om je heen.”
Hoe krijgen we het water in de stad onder controle? Dat is de allesoverheersende vraag die Enschede moet beantwoorden. Het waterprobleem vraagt om goede oplossingen. Heeft u ook een slimme oplossing? Laat het de redactie weten via [email protected].