Het water klotst tegen de plinten. Wat te doen? Bouw een dijk. Maar wie krijgt het water dan over zich heen? Om een goed antwoord te hebben op dit soort vragen, is het belangrijk te begrijpen hoe water zich gedraagt.
Een groep van tien voornamelijk Enschedese instellingen en bedrijven, waaronder Tetem en de UT, heeft een Europese subsidie van vier ton gekregen om te laten zien wat de effecten zijn van maatregelen tegen droogte, overvloedige regenval en hittestress. Ze maken tastbare modellen waar werkelijk water doorheen loopt, en virtuele simulaties.
Daarmee helpen ze beleidsmakers om de juiste oplossingen te kiezen, en tegelijk helpt het ook begrip en draagvlak te krijgen voor die keuzes. Wie met zijn eigen ogen kan zien waarom je op de ene plek wel een dijk neerzet en op de andere niet, kan ook eerder begrip opbrengen voor de beslissing, is het idee. Dat is belangrijk, want maatregelen tegen wateroverlast zijn vaak ingrijpend en kostbaar.
„Door klimaatverandering worden periodes van hevige neerslag en lange droogte minder uitzonderlijk, zodat in steden en buitengebieden keuzes moet worden gemaakt gericht op klimaatadaptatie”, zegt Enschedeër Henk de Poot, projectleider van de groep, die werkt onder de naam Wetropolis Consortium.
„De modellen maken een beter begrip mogelijk van risico's bij overstromingen, grondwaterproblemen en droogte.” De simulaties worden zo in elkaar gezet dat ze exact de lokale situatie weergeven. Oplossingen in Glanerbrug zijn geen oplossingen in de Wesselerbrink. De fysieke modellen worden onder andere gemaakt door kunstenaar Wout Zweers.
Bij Wetropolis zijn kunstenaars aangesloten, wetenschappers en onderwijsinstellingen in Enschede, Bottrop en Leeds. Het consortium van Nobis (Enschede), Zweers (Enschede), Hochschule Ruhr (West Bottrop DE), Kitt engineering BV (Enschede), Design Cube Studio (Enschede), Universiteit Twente (Enschede), Stichting Free Flow Foundation (Bradford VK) Stichting Rijksmuseum Twenthe (Enschede), 100%FAT B.V. (Enschede), Stichting Tetem Kunstruimte (Enschede) ontvangt een totaal subsidiebedrag van 411.000 euro. De totale kosten bedragen bijna een miljoen. Meer informatie via de site van Wetropolis.