Het is de tweede keer dat de verhuurder onder vuur ligt vanwege te hoge kosten. Camelot opende vorig jaar het voormalige gebouw Hogenkamp op de UT als nieuw studentencomplex. Onder de naam Campus 053 biedt de landelijke organisatie er bijna vijfhonderd appartementen aan, voornamelijk als short stay -verblijf, bedoeld voor studenten uit het buitenland.
Camelot kwam in het nieuws toen bleek dat de huurders 2000 euro borg moesten betalen. Dat bedrag was zo hoog omdat buitenlandse studenten hun kamer volledig uitwonen, met gigantische schades , aldus Camelot-directeur Allard Jaring, die stelt dat de pappies die 2000 euro wel betalen . Na overleg met de UT, die buitenlandse studenten actief verwijst naar Camelot voor het vinden van onderdak, werd de borg verlaagd naar 1000 euro per maand. Ook verdween de verplichte aanschaf van bestek en bedlinnen uit de voorwaarden. Dat was allemaal een misverstand geweest, aldus directeur Jaring.
MyCastleCamelot exploiteert meerdere vergelijkbare complexen in het land, onder meer bij universiteiten in Delft, Utrecht en Eindhoven. Namens een groep van tien huurders spande de Woonbond in Amsterdam vorig jaar een rechtszaak aan tegen eenmalige kosten die Camelot berekent voor het gebruik van het webportal MyCastle van 200 euro en 100 euro voor schoonmaakkosten na vertrek van de huurder. De rechter oordeelde deze week in het voordeel van de huurders, met als belangrijkste argument dat verhuurders geen kosten mogen doorberekenen voor werk dat er gewoon bijhoort en waar huurders niets aan hebben.
Dat Camelot woningen na vertrek van de huurder professioneel wil laten reinigen, is een keuze en daar hoeft de huurder niet voor op te draaien, meent de rechter. Uit de opbrengsten van het webportal MyCastle betaalt Camelot de meest uiteenlopende bezigheden, niet alleen allerlei administratieve handelingen maar ook het drukken van brochures, het inrichten van een modelwoning en de eindinspectie. Dit soort bezigheden hoort bij de normale woningexploitatie en zijn dus ook voor rekening van de verhuurder, stelt de rechter.
Balen
Directeur Jaring zegt te balen van de uitspraak. Hij meldt dat alleen voor het complex in Amsterdam de eenmalige kosten van 300 euro worden terugbetaald. Voor de overige woningen, waaronder die in Enschede, gebeurt dat niet. Terugdraaien zou volgens hem betekenen dat alle huren omhoog moeten, omdat het geld toch ergens vandaan moet komen. Volgens Jaring streeft Camelot er juist naar om de kale huur zo laag mogelijk te houden en worden daarom allerlei kosten op een andere manier verwerkt. We worden nu afgeschilderd als zakkenvullers , zegt hij. Maar ons doel is een betaalbare woning realiseren.
Volgens jurist Guido Zijlstra, die de zaak in Amsterdam aanhanging maakte, heeft het vonnis van de Amsterdamse rechtbank grote gevolgen . Hij stelt dat alle huurders van Camelot het bedrag van 300 euro nu terug kunnen eisen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen