Het Enschedese bedrijf Cooll Sustainable Energy Solutions heeft een innovatieve, door gas aangedreven warmtepomp ontwikkeld, waarmee 30 tot 50 procent op de gasrekening kan worden bespaard
Het Energiefonds Overijssel en enkele private investeerders vinden de Twentse vinding zo kansrijk, dat ze anderhalf miljoen euro in het bedrijf steken. Met dit durfkapitaal moet de adsorptiewarmtepomp sneller op de markt gebracht kunnen worden.
De innovatieve warmtepomp kan de HR-ketel gaan vervangen. Onze warmtepomp wordt wel een superrendementsketel genoemd , zegt Johannes Burger (49), met compagnon Stefan van Uffelen (45) en Robert Jan Meijer (39) oprichter van het bedrijf. Het trio heeft een UT-achtergrond en is al negen jaar bezig met de ontwikkeling van de warmtepomp.
Koelen van gebouwenAdsorptietechnologie wordt volgens Burger al lang gebruikt voor het koelen van gebouwen, maar niet voor het verwarmen. De warmtepomp van Enschedese makelij haalt extra warmte uit de buitenlucht, verbruikt daardoor minder gas en is dus milieuvriendelijker.
Burger: Onze pomp onderscheidt zich verder van de traditionele warmtepomp, doordat hij gasgestookt is en niet door elektriciteit wordt aangedreven. Er zit dus geen bewegende compressor in en dat scheelt een stuk in het geluid. De huidige warmtepompen bestaan bovendien uit twee delen; een gedeelte dat buiten de woning moet worden gemonteerd en een deel voor binnen. Onze warmtepomp is 50 bij 60 centimeter, in een zuil van een meter, en kan in z n totaliteit binnen worden gemonteerd. Er zijn dus maar beperkt bouwkundige aanpassingen nodig.
Radiatoren
De huidige generatie elektrische warmtepompen is prima voor nieuwbouw, maar minder geschikt voor montage in bestaande woningen, legt Burger uit. Niet alleen vanwege de montage binnen én buiten het huis, maar ook vanwege de aansluiting op bestaande radiatoren in de woning.
De adsorptiewarmtepomp is, indien in grote aantallen gemaakt, ongeveer een keer zo duur als de bestaande HR-ketel. Burger: Door de besparing op gas ligt de terugverdientijd tussen de vijf en acht jaar. Als de energieprijs blijft stijgen en we grote aantallen gaan maken, wordt dat korter. Cooll Sustainable Energy Solutions is inmiddels met een grote fabrikant van verwarmingsketels in gesprek over productie van grote aantallen. Er is veel belangstelling, maar het duurt nog wel een paar jaar voor onze warmtepomp op de markt komt.
Johannes Burger ziet aardgas nog niet zo snel verdwijnen uit Nederland. Ik verwacht dat er op de middellange termijn groen biogas en waterstof voor in de plaats komt, waarmee de technologie ook prima werkt.
Het Energiefonds Overijssel steekt er niet alleen vanwege de marktkansen veel geld in. De nieuwe technologie sluit aan bij de doelstelling van ons fonds: 20 procent nieuwe energie in 2023 in Overijssel.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels