Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Hoogtevrees? Dankzij deze vr-app kun je zelf je angst overwinnen

407716 906112

Hoe kom je van hoogtevrees af zonder daar ooit therapie voor te hoeven volgen, en zonder zelf op een torenhoog gebouw te hoeven staan? De Universiteit Twente heeft samen met de Vrije Universiteit Amsterdam misschien de oplossing gevonden: een app die je via virtual reality confronteert met je angsten: ZeroPhobia. En het werkt, blijkt uit onderzoek.

Samen met UT-onderzoeker Jean-Louis van Gelder openen we de app op de smartphone, die na een virtual-realitybril op te zetten ons hele blikveld overneemt. Als snel sta je bovenop het dak van een theater. Het is dan wel niet echt, maar na een tijdje voel je het gevoel van hoogte je lichaam inkruipen. Denk eraan om naar beneden te kijken , vertelt ZeroPhobia. En zoek de fietsen die in het theater op de grond liggen.

Een telefoon en een bril
2 tot 5 procent van alle Nederlanders leidt aan acrofobie: hoogtevrees. Jean-Louis van Gelder is hoogleraar Psychologie aan de UT en was betrokken bij de ontwikkeling van de vr-app. Het doel was een applicatie te ontwikkelen waarmee je angsten in de veiligheid van je eigen huis te lijf kunt gaan. Het enige wat je nodig hebt is een mobiele telefoon en een virtual-realitybril.

Exposure-therapie
Vanuit mijn werk als crimineel psycholoog kwam ik al vaak in aanraking met virtual reality , vertelt Van Gelder. Mijn partner is klinisch psycholoog aan de Vrije Universiteit (VU). Met haar en de Amsterdamse developers van Studio Barbaar en Orb Amsterdam hebben we deze app de afgelopen jaren ontwikkeld. Virtual reality kan in dit geval dienen ter vervanging van exposure-therapie: het opzoeken van datgene waar je bang voor bent. Die drempel is veel lager dan écht op een hoog gebouw te gaan staan.

Als een videogame
Wie ZeroPhobia volgt krijgt een traject dat bestaat uit meerdere levels. Haast spelenderwijs leer je om te gaan met hoogtevrees. Na elk level vraagt de app je eigen angst te beoordelen met een cijfer tussen de 1 en 10. Ben je nog steeds angstig, dan moet je het leven opnieuw spelen.

We hebben heel bewust voor die game-achtige insteek gekozen , vertelt Van Gelder. Het is het meest toegankelijk en door elke keer weer naar nieuwe doelen toe te werken, kun je er thuis alle tijd voor nemen. Het kan zittend, maar het is natuurlijk beter als je ZeroPhobia staand speelt. Het effect is dan veel groter.

Apps voor andere angsten
De ontwikkelaars publiceerden vorige week de resultaten van een onderzoek onder 193 proefpersonen. Daaruit blijkt dat de effecten van ZeroPhobia op het reduceren van angst even groot zijn als reguliere therapie. Premium healthcare voor een betaalbare prijs , reageert Van Gelder. Want de app kost 30 euro. Een simpele vr-bril een tientje. Met de opbrengt willen we soortgelijke vr-apps voor andere angsten ontwikkelen. Dan moet je denken aan vliegangst, of spinnen. Je angsten vermijden is veilig, maar je kunt niet altijd bang blijven.

ZeroPhobia is beschikbaar via Google Play en de App Store.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.