Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

De Club van de Week - Stichting Twente Hart Safe

405330 IMG 7250 POORT THS 2

Bijna twaalf jaar geleden richtte Henk Poort Stichting Twente Hart Safe op, nadat hij zelf werd getroffen door een hartaanval en een defibrillator (AED) zijn leven redde. Wat klein begon is inmiddels uitgegroeid tot een club met ruim 19 mensen. Samen zetten zij zich in om te zorgen dat zo veel mogelijk inwoners in Twente een plotselinge hartstilstand overleven.


Na al die jaren is er in Twente veel bereikt als het gaat om de realisatie van een AED-netwerk en opleiden van burgerhulpverleners. Er zit heel veel werk in, maar het is mooi om te doen. Vooral als je een telefoontje krijgt dat iemand nog leeft. Dan weet je het waar je het voor doet," zegt Poort.

Ondanks de inzet van Twente Hart Safe is het fijnmazige netwerk in Hengelo nog niet goed. In de stad zijn momenteel 60 AED's die 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk zijn. "Wij hebben berekend dat er 100 nodig zijn, dus we zitten op 60 procent van het netwerk."

Doel is om het netwerk van AED's de komende jaren nog fijnmaziger te maken en meer burgerhulpverleners te creëren zodat iedereen die een hartstilstand krijgt binnen drie minuten van hulp wordt voorzien. Ik zeg expliciet binnen drie minuten, omdat dan al vaak drie minuten zijn verstreken voordat een hulpverlener of ambulance ter plaatse is. De tijd is dus heel kort.

Twente Hart Safe geeft jaarlijks reanimatiecursussen aan zo'n 2000 mensen. "Een AED is gereedschap, maar de mensen zijn het belangrijkste, die moeten reanimeren," zegt Poort. "Ik kreeg laatst nog een telefoontje van een mevrouw die dacht dat ze een EHBO-diploma moet hebben om te kunnen reanimeren, maar dat is dus niet zo. Iedereen kan het leren en het kost je maar vier uurtjes per jaar, waarmee je wel je geliefde mee kunt redden.

Hengelo heeft de laatste jaren steeds meer AED s gekregen, maar waar de apparaten hangen is vaak onduidelijk. Twente Hart Safe heeft daar iets op gevonden en speciale borden laten maken met een icoontje en een pijl. Poort zou deze borden graag ook in Hengelo willen ophangen, maar de gemeente Hengelo heeft daarvoor nog geen toestemming gegeven. Hij zegt het idee al ruim vier maanden geleden te hebben aangekaart en wacht al die tijd nog steeds op antwoord.

Als je vol adrenaline zit, dan is zo n bord een handig hulpmiddel om een AED aan te wijzen, maar dat zien ze hier in Hengelo blijkbaar niet. Voor andere gemeentes in Twente blijkt het plaatsen van een aanwijsbord geen probleem te zijn. "Een gemeente als Twenterand liet meteen weten mee te doen."

Wanneer een bedrijf een AED wil, dan zorgt Stichting Hart Safe Twente voor het juiste advies. Als we een verzoek krijgen voor aanschaf van een AED, dan is het niet zo dat we zomaar een doos achter de deur schuiven. We gaan er echt naar toe. We kijken ter plaatse wat de mogelijkheden zijn en ondersteunen dat van a tot z, totdat het hele project gerealiseerd is. Het liefst natuurlijk openbaar, zodat iedereen daar gebruik van kan maken.

Twente Hart Safe kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Zo zoekt de stichting nog een notulist en iemand die handig is met ICT. Wie dat wil, kan ook altijd een donatie doen om het werk te ondersteunen.

Meer informatie op: twentehartsafe.nl

De Club van de Week wordt iedere dinsdag uitgezonden bij 1Twente na het nieuws van 18:00.

Wil je ook meer bekendheid geven aan jouw club? Schrijf je dan in!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.