Op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis MST in Enschede worden jaarlijks 26.000 patiënten behandeld. Als ze er nu binnenkomen, kunnen ze de vraag krijgen of ze mogen worden gefilmd. MST werkt mee aan het programma Team Spoedeisende Hulp dat vanaf maandagavond bij RTL 5 is te zien. Ook de SEH van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen doet eraan mee.
Het tv-programma Team Spoedeisende Hulp geeft een getrouw beeld van wat er op een afdeling voor spoedeisende hulp in een ziekenhuis gebeurt. Je krijgt te zien waar we goed in zijn , zegt SEH-arts Stijn van Ommeren (31). Van Ommeren is met verpleegkundigen Judith Averdijk, Thomas Kremers, Aniek Lansink, Nicole Bos en Daniëlle Niehuis hoofdrolspeler in de tien afleveringen die vanaf maandag worden uitgezonden. In het ziekenhuis wordt gegrapt dat ze binnenkort vast niet meer rustig over straat kunnen gaan.
Maar om roem deden zij niet mee aan de audities voor het RTL 5-programma. We willen laten zien wat we doen. Het beeld van ons werk wordt bepaald door ziekenhuisseries als House en ER, maar het is veel leuker. Je ziet hoe een goed opgeleid team draait en dat wij de beste acute zorg leveren , zegt Van Ommeren.
Went snel
Het went snel, een camera- en een geluidsman om je heen. Op de dagen dat ze er niet zijn, denk je al gauw: Waar is dat cameralicht? . Het werk heeft er volgens hem niet onder te lijden. Geen moment raakte hij zijn concentratie voor de patiënt kwijt. Tussendoor beantwoordt hij soms wat vragen over waar hij mee bezig is. Hij is er vertrouwd mee geraakt.
Details
Vijf afleveringen zijn er inmiddels gemonteerd en Van Ommeren heeft ze kunnen bekijken. Hij vond het leuk om details te ontdekken waar hij zich niet zo van bewust was. Zo bemerkte hij dat hij soms misschien wat te snel je tegen elke patiënt zegt. Mooi zijn de momenten waarop iemand uit het team even de hand op de schouder van de patiënt legt.
Hij is tevreden hoe zowel de menselijke kant als de manier van samenwerken in beeld komt. Het team bestaat uit zichtbaar verschillende karakters maar allemaal begrijpen ze hoe afhankelijk ze van elkaar zijn.
De arts vindt wel jammer dat hij niet ook kan laten zien hoe zijn team zware trauma s, ernstige hersenbloedingen en reanimaties aanpakt. Als patiënten geen toestemming kon worden gevraagd, werd er niet gefilmd. Hij kan daardoor niet de talenten op dat terrein laten zien.
Waarom doet MST mee?
De RTL-productiemaatschappij Conceptstreet benaderde het ziekenhuis augustus vorig jaar met de vraag of het wilde meedoen. Woordvoerster Selma Hoekstra van het MST licht toe.
1. Waarom zei het MST ja ?
We zijn trots op ons ziekenhuis en onze medewerkers. Het is een reality-programma en laat goed zien hoe er gewerkt wordt op onze Spoedeisende Hulp. We hebben een erkend top traumacentrum dat bijzonder is omdat ook Duitse traumaslachtoffers uit het grensgebied hier komen. Het programma zet de mens achter de zorgprofessionals centraal. Wat maakt voor hen het beroep zo aantrekkelijk? Welke vaardigheden zijn nodig in niet geplande, hectische situaties? Hoe verwerk je minder leuke gebeurtenissen?
2. Waren er ook aarzelingen?
We zijn vooral heel kritisch geweest op het proces omdat de veiligheid en de privacy voor de patiënt en de kwaliteit van zorg bij ons op de eerste plaats komen.
3. Hoe wordt de privacy gewaarborgd?
Patiënten die op de SEH komen wordt om toestemming gevraagd en deze toestemming bevestigen zij met het invullen van een formulier. Alle andere mensen die toevallig in beeld komen worden onherkenbaar gemaakt. Na afloop worden de patiënten die toestemming hebben gegeven nog gebeld om te vragen hoe het nu met ze gaat en of ze nog steeds achter de opnames en uitzending staan.
4. Hoe worden patiënten geselecteerd?
Patiënten worden niet geselecteerd. Maar om een zo goed mogelijk beeld te geven van de gevallen die op de SEH komen is het aan RTL om te bepalen wie wel of niet in de uitzending komt.
5. Kun je patiënten die met letsel binnen komen wel vragen of ze gefilmd willen worden voor een tv-programma?
Iemand die op de SEH binnen komt en van wie duidelijk is dat hij de vraag niet begrijpt of niet wilsbekwaam is, die wordt niet gevraagd om mee te werken.
6. Krijgen patiënten de opnames voor uitzending te zien?
Nee, het MST wel.
7. Kan het ziekenhuis opnames tegenhouden?
Ja, dat zou kunnen. Als wij vinden dat iets niet goed in beeld is gebracht: verkeerd gemonteerde beelden, waardoor het inhoudelijk of in volgorde niet meer klopt of als patiëntengegevens in beeld komen. In die gevallen laten we de opnames aanpassen.
8. Er zijn al vijf afleveringen klaar. Hebben jullie ze gezien?
Ja. Je kunt heel goed zien waarom mensen voor dit vak hebben gekozen. En de serie geeft een heel goed beeld van de dagelijkse gang van zaken. De patiënt wordt integer en met respect benaderd. Wij zijn tot nu toe heel tevreden.
9. Krijgt het MST hiervoor betaald?
Nee
Uitzending
De eerste uitzending van Team Spoedeisende Hulp is maandagavond om 20.30 uur op RTL5. In deze 10-delige reportagereeks worden artsen en verpleegkundigen gevolgd tijdens hun werk in het MST Enschede en het Canisius Wilhelmina Nijmegen. Eerstehulparts Stijn van Ommeren van het MST moet in de eerste uitzending acute zorg verlenen aan een vrouw die met haar auto over de kop is gegaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen