Vrije school De Noorderkroon scoorde bij het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws een 5,3: een van de twee onvoldoendes die in Twente vielen. Reden voor directeur Jan de Maa om, al kostte het hem een deel van de vakantie, ouders van de Enschedese basisschool te informeren. Omdat het cijfer volgens hem tot stand is gekomen door het gebruik van verkeerde gegevens. Maar vooral omdat het onze school geen recht doet.
Cijfers
RTL Nieuws gebruikt voor haar jaarlijkse beoordeling van basisscholen onder meer de resultaten van de laatste drie eindtoetsen in groep 8, zoals die door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zijn gepubliceerd. De score van De Noorderkroon was in 2016 mager. Maar daar was een reden voor, legt De Maa uit. Die toets is gedaan door vijf leerlingen. Drie van hen hadden hem, om persoonlijke redenen, niet hoeven te doen maar deden dat toch. Dat past in de visie van onze school. Iedereen is hier welkom. Ook als iemand bijvoorbeeld lang thuis heeft gezeten.
De onderwijsinspectie had begrip voor de uitleg van de Enschedese basisschool en beloofde dat de score over 2016 niet zou worden meegewogen in beoordelingen. Op de scholenkaart van de inspectie is de score over dat jaar ook weggehaald. Maar via DUO kwam de uitslag wel terecht in het scholenonderzoek van RTL Nieuws. Volgens een woordvoerder van de onderwijsdienst was dat gewoon botte pech . Het resultaat maakt deel uit van het ruwe cijfermateriaal dat scholen verplicht zijn om aan te leveren. Dat is een koude registratie, waar verder geen verklaring bij zit en waar iedereen bij kan.
Ruime voldoende
Zonder het resultaat uit 2016, had de Enschedese school een ruime voldoende gehaald. Want in 2017 werd met 89,3 punten bijna het maximumaantal punten gehaald en over 2018 met 76,8 net iets onder de norm. Dit jaar scoren we ook weer hoog, want we hebben nu een goede groep , weet De Maa. Ook de schoolbeoordeling van de inspectie zit steevast op een voldoende.
Dat het verschil tussen 2017 en 2018 groot is, heeft volgens de directeur vooral te maken met het aannamebeleid van de school. We nemen ook kinderen aan als we vooraf al weten dat het geen rekenwonders gaan worden. We kijken naar de brede ontwikkeling van de kinderen. We zijn niet alleen bezig met het hoofd, maar ook met sociale vorming, gevoelsleven en met wat ze met hun handen kunnen. Dat doet meer recht aan kinderen. Maar dat betekent ook dat je op het cognitieve vlak inlevert (het opnemen van feitelijke kennis, red.). En daar zijn de eindtoetsen toch vooral op gericht.
Kleine school
Daar komt bij dat De Noorderkroon het aantal leerlingen de laatste jaren weliswaar ziet stijgen - het is nu net boven de honderd gekomen - maar desondanks een relatief kleine school blijft. Groep 8 telt nu bijvoorbeeld veertien leerlingen. Dat betekent dat slechtere resultaten van individuele leerlingen zwaar meetellen en dat de eindscore zo flink kan schommelen.
Dat neemt De Maa, net vier maanden directeur bij de school in de wijk Twekkelerveld, voor lief. Hoewel het schoolbeleid wel wat aan het verschuiven is. Zo wordt er meer aandacht gegeven aan vaste lesmethodes. Eigenlijk not done op een vrije school , geeft hij toe.
Onze visie blijft dat kinderen vooral lekker in hun vel moeten zitten, zich breed ontwikkelen en gelukkig worden. Maar de praktijk is weerbarstiger. De maatschappij is gericht op presteren en onze ouders willen ook dat hun kind op het goede niveau zitten. En je wordt als school wel afgerekend op de eindscores. Als je een paar jaar laag scoort, krijg je het stempel zwakke school en word je zwaar gemonitord. Dat is niet wat je wilt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita