Ipsum Energy bestond sinds 2012. Personeelsleden van de start-up kregen al sinds een half jaar geen salarissen meer en vroegen uiteindelijk het faillissement van hun werkgever aan. Bij de failliet verklaarde vennootschap werken zes mensen. Bij een zusterbedrijf dat (nog) niet failliet is, staan drie personeelsleden op de loonlijst.
Vingerafdruk per apparaatOprichter Peter de Bie van Ipsum Energy streek in 2014 neer op de Universiteit Twente, omdat daar de kennis aanwezig was die hij nodig had om vingerafdrukken te maken van verschillende apparaten in de elektriciteitsafname. Op die manier zou het mogelijk worden per apparaat uit te lezen hoeveel stroom het gebruikt. Volgens andere universiteiten was zijn vinding technisch niet haalbaar.
20 procent besparingOmdat energieverbruik volgens De Bie voor 70 procent is gekoppeld aan menselijk gedrag, zou een gemiddeld huishouden met de vinding van Ipsum Energy 20 procent kunnen besparen op de energiekosten. De Bie en zijn medewerkers ontwikkelden daarvoor een algoritme en een dongel, die via een plugsysteem in een slimme energiemeter kon worden gedrukt.
Groot contractBedoeling was dat grote energiedistributeurs als Nuon en Essent de Twentse vinding zouden afnemen en aanbieden aan hun klanten. Dat lukte echter maar mondjesmaat, zo liet De Bie enige tijd geleden in De Twentsche Courant Tubantia weten. Vorig jaar was Ipsum Energy nog genomineerd voor de Young Technology Award. De Bie kondigde toen aan, dat in april 2018 het eerste grote contract voor toepassing in 160.000 huizen zou worden ondertekend. Of het zover is gekomen, is onbekend.
De tot curator benoemde mr. Mink Severiens en Peter de Bie zelf waren maandagmorgen niet bereikbaar voor een toelichting.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita