Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Basisschool De Uitvinding in Enschede komt met €˜Groep 9 €™

396461 fransnikkels

De 10-14-school is een plezierig bruggetje van het basis- naar het voortgezet onderwijs, in plaats van een hoge springplank. De Uitvinding en Innova introduceren dit nieuwe concept.

De stap van de veilige basisschool naar 'de middelbare' is voor veel kinderen niet zozeer een stap als wel een geblinddoekte sprong in het diepe. Weg is het vertrouwde klasje, weg is de beschermende juf die het kind met al zijn nukken zo goed kent. Het voortgezet onderwijs is een machine die gewoon begint te draaien , zegt Wilma ter Riet, projectleider bij Innova, onderdeel van Het Stedelijk Lyceum.

Groep 9

Basisschool De Uitvinding probeert hier samen met Innova een antwoord op te geven middels een nieuwe leervorm: de 10-14-school, of tienercollege, zoals het elders in het land ook wel wordt genoemd. Groep 9 noemen de kinderen van De Uitvinding het zelf. Een logische naam, want in plaats van af te zwaaien na groep 8 en in het diepe te springen, maken ze een rustige glijvlucht naar het voortgezet onderwijs, en ze stappen over als ze eraan toe zijn.

Gepersonaliseerd onderwijs
Dat juist De Uitvinding samen met Innova dit concept omarmt is niet toevallig. Beide scholen bieden zogenoemd gepersonaliseerd onderwijs aan, waarbij een kind in zijn eigen tempo werkt, en waar behalve voor de traditionele stof als taal en rekenen ook veel aandacht is voor andere kwaliteiten, zoals samenwerken en plannen.

De aansluiting tussen beide scholen ligt voor de hand, zegt Wilma ter Riet. Als je op je eigen niveau en in je eigen tempo kunt werken, ben je met 12 jaar waar je bent, en niet waar je moet zijn.

Norm

Op een reguliere middelbare school ligt er ineens één norm, waar alle kinderen op hetzelfde moment aan moeten voldoen. Niet alle kinderen kunnen dit. Na een half jaar volgt de afrekening al en dan stromen ze af , zegt Ter Riet. Als de overgang geleidelijker is, zijn er minder uitvallers, denkt ze. Wij luisteren naar het kind, dat vertelt ons wanneer het instroommoment goed is.

Tussenstation
Jorieke Lasonder is de projectbegeleider aan de kant van De Uitvinding. 'Groep 9' is een tussenstation, zegt ze. Een onderwijsvorm die de school op het lijf geschreven is. Wij beloven dat je hier bij De Uitvinding op je eigen tempo kunt werken. Dan kun je niet ineens zeggen: vanaf nu doen we dat niet meer. De overstap naar het voortgezet onderwijs is een heel onnatuurlijke knip en dit project maakt daar een einde aan.

Grote respons
Aanstaande dinsdag gaat het project serieus van start met een groep van twintig kinderen. Die komen niet alleen van De Uitvinding, maar ook van andere scholen in Enschede-Oost: de Esmarke, Het Wooldrik, Glanerburg-Noord. De respons was groot.

Lasonder en Ter Riet hielden met alle kinderen een intakegesprek, met als belangrijkste vraag: wat wil je zelf leren? Daarbij zag je ook dat kinderen op deze school al gewend zijn aan coachingsgesprekken. Kinderen van andere scholen hebben minder nagedacht over de vraag: waar ben ik goed in en wat wil ik leren?

Zelfvertrouwen
Bij de selectie is ook rekening gehouden met een gevarieerde samenstelling van leeftijden en karaktertjes. Twintig kinderen die allemaal willen werken aan hun zelfvertrouwen kunnen elkaar niet vooruithelpen, is de gedachte.

Het is niet de kennis van taal en rekenen die bepalend is voor succes in je leven , zegt Uitvinding-directeur Niels Anderson. Het zijn juist eigenschappen als goed kunnen samenwerken en voor jezelf opkomen. Een diploma zegt alleen iets over de kennis die je hebt, niet over wie je bent , voegt Lasonder toe.

Taakjes
's Ochtends beginnen de leerlingen met 'normale' taakjes als rekenen en taal en vooral coachingsgesprekken. In de middag werken ze aan een project bij Innova. Voor het project - Lego in combinatie met water - is samenwerking gezocht met Saxion. Ze lossen een vraagstuk op, moeten dingen presenteren, contact zoeken met mensen buiten de school.

Samen plannen, bellen, uitzoeken wat ze lastig vinden. Maar ze leren ook gewoon de stof die ze nodig hebben. Ze kunnen altijd op het goede niveau instappen op een reguliere school , zegt Lasonder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.