Het is één in een reeks van milieumaatregelen, die Bolscher de achterliggende jaren nam. Het bedrijf (circa tachtig werknemers) wil de uitstoot van de eigen kooldioxide (CO2) met de helft reduceren.
Roy Bolscher (48), met zijn drie jaar jongere broer Chiel eigenaar van het vleesbedrijf, zegt dat een gecertificeerd bureau de CO2-uitstoot van hun onderneming in 2015 heeft vastgesteld op 1.200 ton per jaar. Over 2017 was die 1006 ton en over 2018 horen we binnenkort. In 2020 willen we op 600 ton zitten, de helft van wat we in 2015 uitstootten.
Onder vuur
Bolscher weet dat de vleesindustrie onder vuur ligt. De opstellers van het Klimaatakkoord vinden dat de vleesconsumptie in Nederland omlaag moet. Want vlees veroorzaakt volgens de deskundigen 40 procent van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zoveel impact, omdat voor de productie van 1 kilo ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. De gemiddelde Nederlander eet 40 kilo vlees per jaar, ruim twee keer zoveel als een halve eeuw geleden.
Chiel en ik hebben besloten, dat wij als bedrijf in onze sector voorop willen lopen in CO2-reductie , zegt Roy Bolscher. Er komt een nieuwe tijd aan, waarin er minder vlees wordt gegeten. Dat gaat langzaam, maar het gaat wel gebeuren. Daarom zijn we begonnen met de productie van hybride burgers, die half uit vlees en half uit plantaardige grondstoffen bestaan. We hebben er nu drie: vlees-champignon burger, kip-broccoli en kip-bloemkool. Onze ervaring is dat het de consument niets uitmaakt, als het maar goed smaakt.
Winst
Bolscher meer dan vlees is als eerste vleesbedrijf gecertificeerd op de zogeheten CO2-prestatieladder, die nu nog vooral door bouwbedrijven wordt gebruikt. De broers Bolscher vulden drie jaar geleden een pot met 250.000 euro. Daaruit werden de meerkosten betaald, die milieu-investeringen met zich meebrengen. Stel we vervangen een gloeilamp van 5 euro door een LED-lamp die 10 euro kost, dan kwam er 5 euro uit onze milieupot , legt Bolscher uit. Maar de winst uit besparingen vloeiden terug naar de pot. Die pot is nu beter gevuld dan toen we er mee begonnen.
Op het dak van het bedrijfspand aan de Strootsweg staan meer dan zeshonderd zonnepanelen, de productieruimtes en kantoren voorzien van LED-verlichting, er zijn zeven elektrische personenauto s aangeschaft en er kwamen negen laadplekken en in samenwerking met de gemeente een snellaadstation. Ook schafte Bolscher een systeem aan waarmee het energiegebruik bij het wassen van de kratten met 90 procent kon worden teruggebracht via warme terugwinning uit de koelinstallatie.
En zijn daar nu dus de twee streetscooters kosten 75.000 euro per stuk - bijgekomen, waarmee horecaklanten uit de Enschedese en Hengelose binnenstad worden bediend. Horecabedrijven in Twente vormen de voornaamste klantgroep van Bolscher, de hotels van Van der Valk in Enschede en Hengelo zijn daarvan het meest bekend. Roy Bolscher: We gaan in de toekomst waarschijnlijk ook met streetscooters bezorgen in Delden en Borne.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook