Tussen 22.00 uur en 23.00 uur op de fiets stappen, om vlak voor middernacht eindelijk met een drankje goed en wel op de dansvloer te staan. Voor veel jonge stappers in Twente zal dat ongeveer het vaste schema op de zaterdagavond zijn. En dat is het al jaren. Onze piek bij de ingang ligt tussen 23.00 uur en 23.30 uur , vertelt Jan Pieffers van discotheek Dieka in Markelo.
Het immense pand aan de Oude Rijssenseweg is al zo n vijftig jaar een bekende naam in de Twentse uitgaanswereld. In al die jaren is de openingstijd van Dieka van de Kruusweg maar één keer aangepast. Van 21.00 uur naar 22.00 uur , zegt Pieffers. Maar dat is ook al dertig jaar geleden. Toch merk je het verschil met toen. In die tijd stond het om 21.00 uur al echt vol. Nu komt dat later op gang en gaan we ook later dicht: 03.30 uur in plaats van 02.00 uur. Het piekmoment is verschoven.
Niet als eerste binnenDe oorzaak van die verschuiving vindt Pieffers lastig aan te wijzen. Wel denkt hij dat de jonge stappers tegenwoordig liever naar een volle tent in Markelo komen: Ze willen niet als eerste binnen zijn. De discotheek moet gezellig vol zijn op het moment dat ze binnenkomen. En met die gedachte stapt iedereen steeds later op de fiets. De laatste vijf jaar is het wel stabiel, ons piekmoment ligt al tijden echt rond middernacht.
Marc Sannes (50) draait al jaren mee in de Enschedese uitgaanswereld. Met zijn eigen bar Update en evenementenorganisator Happy Days richt hij zich op feesten voor de 30-plusser: exact de doelgroep die stond te springen voor het vroege feestje in t Bölke op 9 maart. Zelf ging hij vaak op pad in de jaren 80. Stapavonden in Enschede die destijds een stuk eerder begonnen dan nu. Om 23.00 uur waren we toen al wel goed aanwezig. Maar tegen een uur of twee in de nacht zat het er dan ook wel op. Het was de tijd van de eerste shoarmazaken. Dan gingen we met 30 gulden op pad: 20 voor 2 meter bier en een tientje voor eten.
Sociale mediaSannes denkt dat de opkomst van sociale media en berichtendiensten als WhatsApp de noodzaak om elkaar te zien hebben doen afnemen. Iedereen is elke dag binnen handbereik, waar je er vroeger echt op uit moest om bij te kletsen met vrienden: Het mobiele tijdperk. Als je vroeger een meisje leuk vond, dan sprak je met Marietje af om elkaar de week erop weer te zien in dezelfde kroeg. Dan moest je wel op tijd zijn, anders liep je elkaar mis. Je had geen mobiele nummers waarmee je elkaar kon bellen. Dat is veranderd, contact maken is zoveel simpeler nu. Ik denk dat de behoefte onder de jeugd om elkaar wekelijks te zien daardoor ook een stuk minder is geworden.
Behoefte aan vroeger feestZowel Pieffers als Sannes verbazen zich niet over de massaal enthousiaste reacties op VroegZat. Dat hebben ze heel slim bedacht , reageert Marc Sannes. Het is nu nog een bijzonder evenement, een apart dingetje. Dat springt eruit. Maar de stappers boven de 30 hebben zeker behoefte aan een wat vroeger feest. In Bar Update richten we ons ook op die groep. We gaan om 21.00 uur open en om 02.00 uur weer dicht. Vooral bij werkenden, jonge ouders of jongens die in het eerste elftal van een voetbalclub spelen slaat dat aan. Die hebben de dag erna weer verplichtingen. Of dit echt een nieuwe uitgaan wordt, dat denk ik nog niet. Dat heeft meer tijd nodig. Dat tweede en derde vroege feestjes ook een succes maken, dat is de kunst.
Pieffers: Ik zou het zeker toejuichen als de jeugd eerder op stap gaat, dat is voor ons als uitgaansgelegenheid ook positief. De jonge jeugd denkt daar misschien anders over. Krijg het maar eens voor elkaar. De discotheekhouder verwijst naar optredens van artiesten in Dieka, die vaak eerder op de bühne staan dan het piekmoment van middernacht. Als er iets bijzonders is komen de mensen wel vroeg. Hetzelfde bij grote muziekzalen als Ziggo Dome. Daar gaan mensen ook zonder twijfel om 19.00 uur al heen. Het kan dus wel.
Zowel Marc Sannes als Jan Pieffers halen tijdens het gesprek één stad aan: Amsterdam. Ik sprak op de Horecava een collega uit de hoofdstad. Daar lijkt vroeg stappen alweer heel normaal , vertelt Jan. Marc Sannes begint over een discotheek in Amsterdam die wekelijks op de maandagavond publiek trekt: Maar die richt zich meer op de mensen die zelf in de horeca werken. Ik snap dat het aanslaat. Zolang het bijzonder is, is er publiek voor. Maar ik denk dat het overgrote gedeelte van de jeugd te gehecht is aan het late stappen. Of het vroeg uitgaan in Twente echt aanslaat kun je pas over een halfjaar zeggen, denk ik. Of de gemeente Enschede moet een keer zeggen: om 02.00 uur is het in de binnenstad schluss.
Horeca Twentse steden: veel ontheffing, maar niet 24/7 openWie in Enschede een café met commerciële inslag heeft in het centrum van de stad, moet volgens de algemene plaatselijke verordening om 02.00 uur sluiten. In de praktijk wordt daar massaal ontheffing voor aangevraagd, wat betekent dat een kroeg doordeweeks uiterlijk tot 04.30 uur open mag zijn. In de nacht van zaterdag op zondag is dat om 05.30 uur.
Vóór 2015 hanteerde de gemeente een systeem waarbij iedere kroeg die na 00.00 uur open wilde zijn een ontheffing moest aanvragen. De gemeente heeft dat systeem gedereguleerd en kwam zelfs met een voorstel dat elke kroeg in de binnenstad zelf zijn openingstijden mocht bepalen en dus 24/7 open kon zijn. Maar de VHSE en SHOE, de Enschedese horeca-organisaties, waren daar destijds geen voorstander van.
In de gemeente Hengelo geldt voor horecabedrijven in het centrum van de stad een standaard sluitingstijd van 04.00 uur, tenzij daar een ontheffing voor wordt aangevraagd. Met zo'n nachtontheffing mag een café of discotheek uiterlijk tot 06.00 uur open blijven. Horecagelegenheden buiten het centrum van Hengelo moeten uiterlijk om 02.00 uur de deuren sluiten. In Almelo sluit de horeca om 04.00 uur.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Pixabay