Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Aannemer failliet, bouw ligt stil: wordt dit huis in Enschede ooit afgebouwd?

392480 892490

De wijk Roombeek is af, op één huis na. Wat voor een vrouw uit Enschede haar gedroomde rijwoning aan de Lonnekerspoorlaan moest worden, veranderde na het faillissement van de aannemer in een nachtmerrie. "Zoiets heb ik nog nooit gezien."

Vanachter een hek met een bordje 'Verboden Toegang' kunnen passanten dwars door het huis kijken. Er zijn geen kozijnen, geen ramen en deuren. Het isolatiemateriaal zit nog in de verpakking, op het dak staat het restant van een steiger. Alleen de weergoden zijn recentelijk aan het werk geweest aan de Lonnekerspoorlaan 108, getuige de waterplassen en vochtvlekken op de muren. Te midden van twee bewoonde huizen, waarin het licht brandt en waar leven is, biedt het huis op 108 een trieste aanblik.

Illusie
De grote vraag, die ook bij buren leeft: wat gaat ermee gebeuren? Dat het huis ooit nog af komt, lijkt voorlopig een illusie. De bouwtermijn van twee jaar verstreek al op 1 januari 2018. De gemeente Enschede verleende een extra termijn van een jaar, maar ook die is inmiddels voorbij. Dit komt bijna nooit voor", zegt een woordvoerder van de gemeente. Ze geeft aan dat het college de kwestie gaat bespreken en 'maatwerk' zal toepassen, maar daar gaan nog weken tot maanden overheen, zo is haar verwachting.

Handtekening
Voor het verhaal achter de niet afgebouwde rijwoning moeten we terug naar december 2015. Op dat moment zet een vrouw uit Enschede haar handtekening onder het koopcontract voor het perceel. Ze geeft de Haaksbergse aannemer H. Klein Poelhuis BV - waarvan Herbert Keemers op dat moment de eigenaar is - opdracht het huis te bouwen. Die begint aan de klus, maar gaat in juni 2016 failliet: volgens de curator heeft het bedrijf veel opdrachten aangenomen die fors verliesgevend zijn.

Dat, in combinatie met de malaise in de agrarische sector, waarin Klein Poelhuis veel klandizie had, én slecht betalende debiteuren, leidt tot de ondergang. De veertien medewerkers worden ontslagen, een doorstart komt er niet. Het werk aan de Lonnekerspoorlaan 108 komt stil te liggen.

Crisisjaren
Het past in het beeld van de crisisjaren. Tussen 2011 en 2013 werden zo n tweeduizend nieuwbouwwoningen niet afgebouwd door de aannemer die aan de klus begon. Een gevolg van de vele faillissementen in de sector, zo laten cijfers van garantieverstrekker Woningborg zien.

Maar waar doorgaans een busje met bouwvakkers van een ander bedrijf voor komt rijden om het werk af te maken, gebeurde er aan de Lonnekerspoorlaan 108 niets. De opdrachtgeefster lijkt zich niet te hebben ingedekt tegen een faillissement van de aannemer. Of dat aan haar ligt of aan de aannemer, is niet bekend. De Enschedese wil in verband met een nog lopende juridische procedure bij het gerechtshof geen uitspraken doen tegenover deze krant.

Niet verzekerd
Je als opdrachtgever niet verzekeren tegen een mogelijk bankroet van de aannemer: Rob de Groot, algemeen manager van Bouwgarant, kan daar met zijn hoofd niet bij. "Een huis bouwen is een van de grootste uitgaven in je leven, dan is wat extra zekerheid niet onverstandig. Bouwgarant is een partij die garanties en keurmerken verstrekt. Er zijn in totaal 1392 aannemers bij aangesloten. Ook H. Klein Poelhuis BV voerde het keurmerk van Bouwgarant.

De Groot zit al jaren in het vak maar een situatie zoals deze in Enschede is nieuw voor hem. "Of er nu wel of geen garantie is afgesloten; dat er helemaal niets gebeurt, dat zie je nooit.

Niet verzekerd zijn hoeft, als een aannemer failliet gaat, niet direct op een enorme ramp voor de opdrachtgever uit te lopen, geeft hij anderzijds aan. "Mits die opdrachtgever zich strikt houdt aan het betaalschema." Met andere woorden: zolang er enkel betaald wordt voor het geleverde werk, is er geen grote financiële schade. De Groot vreest dat het daar in dit geval is misgegaan.

Bouwgarantie
Hij geeft een voorbeeld: Stel, je betaalt 50.000 euro vooruit en een aannemer gaat failliet, dan is dat heel erg zuur, want dat geld ben je gewoon kwijt. Plus: je moet een andere aannemer vinden, en die zijn nu allemaal veel duurder dan destijds. Dan ga je twee keer het schip in, je hebt het zo over een bedrag van 100.000 euro."

Bij dit soort bedragen vallen de kosten van een bouwgarantie in het niet, geeft De Groot aan. Die kosten bedragen bij Bouwgarant 350 euro plus 0,45 procent van de bouwkosten. "En dan had een andere aannemer het allang afgebouwd."

113 schuldeisers
Maar hoe anders liep het aan de Lonnekerspoorlaan 108: ruim tweeëneenhalf jaar later staat de half afgebouwde woning er nog net zo bij als na de laatste werkdag van Klein Poelhuis. Dat de opdrachtgeefster nog iets van haar investering terugkrijgt via de curator, lijkt uitgesloten.

Het faillissement is nog niet afgehandeld, maar curator Wouter Weenink verwacht niet dat de 113 schuldeisers, samen goed voor een vordering van meer dan een half miljoen euro, nog iets van hun geld terugzien. Hij geeft aan dat er namens de vrouw geen rechtszaak loopt tegen het failliete bedrijf, iets wat door de rechtbank Overijssel wordt bevestigd.

Verschil van inzicht
De Enschedese heeft nog wel het Enschedese bedrijf Ushi ingeschakeld, een kenniscentrum voor bouwen, maar vanwege een verschil in inzicht kwam een samenwerking niet van de grond. De naaste buren willen liever niets over de kwestie kwijt. Een van hen laat wel weten dat er van vochtproblemen in hun huis nog geen sprake is. Nog niet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.