Een dure auto waarmee je niet eens in één ruk naar Berlijn kan rijden? De meeste automobilisten vinden het de investering niet waard. Maar elektrisch rijden wordt de norm, als het aan het huidige kabinet ligt.
In het laatste regeerakkoord is afgesproken dat vanaf 2030 alle verkochte auto s emissieloos moeten zijn. De dan nog rijdende benzineauto s worden langzaam weggepest door bijvoorbeeld milieuzones in te voeren waar ze niet mogen rijden, en hogere parkeertarieven te rekenen.
Niet aantrekkelijk
In aanloop naar 2030 zullen al veel automobilisten eieren voor hun geld kiezen en overstappen op elektrisch, zo is de verwachting. Vervoersspecialist Mark Verbeet van duurzaamheidsadviesbureau Over Morgen erkent dat het enthousiasme nu nog niet heel groot is: Elektrische auto s zijn nu aanzienlijk duurder dan benzineauto s en dus in aanschaf niet aantrekkelijk voor een gewone burger. Maar we verwachten dat het omslagpunt rond 2023 zal liggen, dan gaan de prijzen gelijk liggen en daarna wordt de elektrische auto in gebruik en aanschaf voordeliger. Je ziet nu al dat alle merken met een elektrische variant komen.
Tijdrovend
En over een paar jaar zal ook de kwaliteit van de accu s enorm verbeterd zijn. Wie vandaag de dag een dure elektrische auto koopt, mag blij zijn als hij er 450 kilometer mee haalt op een volle accu. Onderweg opladen is nu nog een tijdrovende klus vergeleken met een tank vol benzine gooien. Volgens Verbeet is toename van het aantal snellaadpunten langs snelwegen daarom van cruciaal belang. Daarmee vergroot je de actieradius van elke auto enorm. De meeste auto s in Nederland rijden minder dan 200 kilometer per dag en dat kun je prima aan als de auto s nachts aan de lader heeft gelegen. Maar als je een keer een langere rit maakt wil je je auto ook gewoon kunnen gebruiken. Overigens duurt het snelladen van een elektrische auto nog altijd minimaal 20 minuten.
Openbare laadpaal
Maar ook het aantal gewone laadpunten moet volgens Verbeet snel worden uitgebreid om alle elektrische auto s s nachts te kunnen voeden . Dat is in grote delen van Twente minder van belang, omdat veel mensen daar bij hun woning ruimte hebben voor een eigen oplaadpunt. Maar met name in grote steden, waar mensen geen oprit en vaak geen eigen parkeerplaats hebben, is dat wel een probleem. Als je afhankelijk bent van een openbare laadpaal wil je niet dat die twee kilometer van je huis af staat. En wat nu ook een probleem is in Twente: het overgrote deel van de laadpalen in de regio is niet 24 uur per dag beschikbaar. Die staan bijvoorbeeld op bedrijfsterreinen die s nachts met een hek worden afgesloten. Gemeenten moeten dus serieus werk maken van het uitbreiden van de laadmogelijkheden.
Teslarijders hebben het zwaar in Twente
Twente is niet de ideale regio voor Teslarijders. De auto kan met een speciale Supercharger in 30 minuten worden opgeladen, maar de dichtstbijzijnde Supercharger staat in Apeldoorn. Ook in Zwolle en het Duitse Emsbüren kan snel worden geladen. Er wordt in de loop van dit jaar wel een Supercharger geïnstalleerd langs de A1 bij Holten maar wanneer precies is nog niet bekend. Een alternatief is wel het Fastned-station langs de A1 bij Deurningen. De laadpaal daar heeft een speciale adapter voor het snelladen van een Tesla. Nadeel: de accu kan daarmee niet worden volgeladen, dus na een half uurtje laden is slechts een extra bereik van 100 kilometer gegarandeerd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay