De Slechtste Chauffeur van Nederland, voorheen van BNN maar tegenwoordig een programma van RTL5, is vorige week begonnen aan het achtste seizoen. In het programma doen brokkenpiloten er voor de camera nog een schepje bovenop om aan te tonen dat ze echt niet achter het stuur thuishoren.
De opnames hebben plaats op het vliegveldterrein, maar de reeks trapte af met de rit ernaartoe, stelde het PvdA-raadslid Boersma vast. Op de openbare weg dus. Met stijgende verbazing zag hij op televisie de deelnemers door Enschede richting het vliegveldterrein rijden. Vanaf Van der Valk en dan met gierende banden de weg op. Veel te hard ging het vervolgens door het buitengebied. Een wandelaar met een hond moest dekking zoeken in de berm om niet geraakt te worden.
Levensgevaarlijk
Een van de autocoureurbroers Coronel, die in het programma commentaar levert op de beelden, schatert het uit als hij deelnemer Rowan laag over een 60 kilometerzone ziet vliegen. Dit is toch gewoon een circus! Hoezo circus? Levensgevaarlijk, vindt PvdA er Boersma. Hij heeft er inmiddels vragen over gesteld aan het college. Wordt de gemeente eigenlijk op de hoogte gebracht van de opnames van dit programma? En zo ja, hoe worden de risico s dan ingeschat?
Het zou niet de eerste keer zijn dat een deelnemer schade veroorzaakt. Een jaar of zes geleden maakte een deelneemster een ritje door de stad, gevolgd door een camerateam. Ze kruiste daarbij op de Roessinghsbleekweg het pad van een inwoner van Glanerbrug in zijn gerestaureerde oldtimer. De oldtimer kwam van rechts, de deelneemster aan het programma van links. De Volvo PV544 raakte zwaar beschadigd. Het is onverantwoord om dit soort chauffeurs een wagen te laten besturen , stelde de eigenaar van de vernielde oldtimer destijds verdrietig vast.
Brandweerauto
Zes jaar later rijden de deelnemers aan het programma nog steeds door Enschede, met alle risico s van dien, stelt Boersma vast. Bij mijn weten is daar nooit een discussie over geweest. Daarom stel ik nu ook vragen. Ik wil graag weten of de gemeente meewerkt en of de Veiligheidsregio Twente meewerkt, want ik zie een brandweerauto meedoen. Dat is toch belachelijk? Dat is overheidsgeld. Ik zie ook iemand tegen een lantaarnpaal rijden. Worden die kosten vergoed? Door wie?
Ook wil Boersma weten of er nog wordt opgetreden tegen het overtreden van verkeersregels, voor zover dat zichtbaar is op de opnames. Wij snappen allemaal wel dat voor televisieprogramma s soms de randjes opgezocht moeten worden, maar een aantal kandidaten ging echt over de schreef. Hij is geschokt door de beelden, zegt hij. De PvdA vraagt zich af of dit soort programma s nog wel op de openbare weg mag worden opgenomen.
De Veiligheidsregio Twente noch de gemeente of RTL5 kon maandag reageren op de vragen van André Boersma.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still video