Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tolstraat in Glanerbrug is wateroverlast nu echt beu: ‘Ons huis zakt weg’

Hij had de moed eigenlijk al opgegeven, maar gaat dinsdag toch nog een keer proberen om aandacht te krijgen bij de lokale politiek. Namens bewoners aan de Tolstraat in Glanerbrug vertelt Gerrit Muller bij stadsdeel Oost over de gevolgen van jarenlange wateroverlast.

Aan de Tolstraat in Glanerbrug staan bewoners met wateroverlast op en ze gaan er mee naar bed. Letterlijk en figuurlijk: als Andra Muller ’s ochtends wakker wordt, wil ze direct de weersverwachting voor die dag weten. En dat is niet om te bepalen of ze beter de fiets of de auto kan pakken voor de boodschappen. „Als het droog blijft, dan weet ik dat we die dag tenminste kunnen douchen en normaal naar het toilet kunnen”, legt ze uit. Het hoeft maar even te regenen en er zijn problemen. „Dan hoor je het riool al borrelen, zoals ook deze week. Regent het langer of harder, dan komt het water via doucheputjes en het toilet omhoog. Er zijn bewoners die een natte doek op het toilet leggen, tegen de stank.”

De kelders en kruipruimten aan de Tolstraat waren altijd kurkdroog, tot er 23 jaar geleden een nieuw riool werd aangelegd. Toen begonnen de problemen met de hoge grondwaterstand. Bij buren staat structureel 40 centimeter water in de kruipruimte. De waterpomp behoort in de Tolstraat tot het meubilair. In de loop van de tijd volgden de rioolproblemen. „Het water kan hier niet weg”, zegt Gerrit Muller. „Het stroomt vanaf de straat richting de huizen. Of het blijft op straat liggen. Bij het kruispunt met de Schipholtstraat duwt het water het putdeksel omhoog. Dat kan gevaarlijk zijn voor automobilisten of fietsers of spelende kinderen.”

Muller denkt dat er met de aanleg van het riool een leemlaag is doorboord, waardoor de afwatering in de straat niet meer goed is. Nieuwe rioolbuizen zijn bovendien niet poreus en laten dus ook geen water door. Met andere woorden: het water hoopt zich op in de straat. De bodemstructuur in de gemeente en de ligging van Glanerbrug aan de oostkant van de Oost-Twentse stuwwal (die dwars door stad Enschede loopt) maken het er niet beter op.

“Ons huis zakt weg in het water. We zijn bang dat het een keer instort”

Drie jaar geleden zamelde de Tolstraat handtekeningen in om bij de gemeente aandacht te vragen voor de problemen. Er werden 24 krabbels gezet: ongeveer de hele straat. Het was in die tijd dat via meldpunt grondwateroverlast van de Twentsche Courant Tubantiaen 1Twente meer dan 900 meldingen van natte kelders in de stad werden gedaan, waaronder ook de Tolstraat. De focus van de gemeente kwam echter te liggen bij Walhof-Roessingh in Enschede-Noord, waar voor veertien straten de aanleg van drainage is aangekondigd. Er zijn vanuit de Tolstraat wel contacten geweest met de gemeente, maar dat heeft niet geleid tot maatregelen.

Misschien nog wel het ergste van de wateroverlast is dat het het leven van de bewoners is gaan beheersen. „Het woongenot is tot het dieptepunt gedaald. Psychologisch werkt dat ook door”, zegt Gerrit Muller. Een korte rondleiding door het huis maakt duidelijk dat er iets grondig mis is. „Zeker drie keer per jaar moeten we de rioolreinigingsdienst laten komen. Dat kost dan weer 100 euro. De tegels in het toilet vallen er elk jaar af en moeten opnieuw geplakt worden, omdat er vocht en schimmel achter is gaan zitten.” Echtgenote Andra demonstreert het door een wit schoonmaakdoekje over de tegels van de badkamer te halen. Het doekje kleurt groen en zwart van de schimmels. „Vorige week heb ik de douche nog schoongemaakt.”

Op muren in de woonkamer zijn vochtplekken te zien. In de hal van de woning laat het pleisterwerk los en bij de voordeur zijn inmiddels diepe scheuren zichtbaar in de muren. „Ons huis zakt weg in het water. We zijn bang dat het een keer instort”, zegt Andra Muller. Ook zijn er zorgen over hun gezondheid. „We dachten zelfs aan verhuizen, maar zo kan je een huis toch niet verkopen?” Het echtpaar had de hoop al opgegeven, toen de lokale SP-fractie aan de deur kwam om te horen wat er in de buurt leeft. Raadslid José Wichgers-Apeldoorn werd gegrepen door de verhalen. „De mensen hier zijn moegestreden”, zegt ze. „Een rondgang door de straat wijst uit dat de problemen de afgelopen jaren niet zijn aangepakt.”

De SP stelt dinsdag in de stadsdeelcommissie Oost (19.30 uur bij Liberein Ariënshuis, Pater ten Winkelstraat) vragen over de situatie aan de Tolstraat. Gerrit Muller hoopt dat de problemen nu serieus worden genomen. „Dit mag geen vijf of tien jaar meer duren. Gooi die straat een keer open en kijk wat er aan de hand is. Ik probeer het dinsdag nog één keer.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.