De werktitel van de nieuwe wijk langs de Perikweg is Operahof. Op de plek waar ooit de Nationale Reisopera kantoor hield in een oude textielfabriek moeten 43 koopwoningen worden gebouwd. Het plan zoals het er nu ligt, past voor geen meter in de omgeving, vinden de drie erfgoedorganisaties die eerder knokten voor behoud van het Bato-complex. 'Het detoneert volledig in de waardevolle en harmonieuze historische omgeving van Hogeland-Noord. Het is een Vinex-plan in een oude wijk', schrijven ze.
Passend plan
De drie organisaties, de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL), Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Cuypergenootschap, hebben opnieuw een brief gestuurd naar de gemeente, waarin ze aandringen op een 'passend plan'. De drie wijzen erop dat het Bato-complex niet alleen vanwege de bebouwing waardevol was, maar ook vanwege de 'structuur van het terrein', aldus het rapport van de onafhankelijke adviesorganisatie Het Oversticht. Bij de ontwikkeling van de Operahof moet dus rekening worden gehouden met de omringende wijk Hogeland-Noord, vinden de gezamenlijke briefschrijvers.
De erfgoedverenigingen hebben ook grote moeite met het feit dat een kapvergunning is afgegeven voor 'rigoureuze kap van alle bomen'. Elders in het Hogeland, bijvoorbeeld rond het Perikplein, kregen bestaande bomen een plek in het nieuwbouwplan. Zo niet in de Operahof. 'Het waardevolle groen, dat mede het karakter van Hogeland-Noord bepaalt, wordt tot de laatste boom, wortel en tak gekapt.'
Pril stadium
Het plan-Operahof is nog in een pril stadium, erkennen de briefschrijvers. Juist daarom doen ze nu een oproep aan gemeenteraad en college om zorgvuldig te werk te gaan. Het gaat weliswaar om voorlopige schetsen van de projectontwikkelaar, maar garages op hoeken, doodlopende straatjes en een hofje dat eruit ziet als 'een veredelde parkeerplaats' baren de erfgoedbeschermers zorgen. 'Dat in combinatie met het gegeven dat de nu nog aanwezige bomen gekapt gaan worden maakt dat het huidige plan Operahof een ernstige vergissing zou zijn die het bestuur van deze stad niet moet begaan.
1Twente sprak met Jan Astrego, lid van erfgoedvereniging Heemschut, een van de opstellers van de brief. Beluister het interview hieronder terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: archief SHSEL