Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Joop €™s Broodjes in Enschede schot in de roos

391380 broodjejoop

Hij is zijn halve leven 'Joop' genoemd. Theo Putman (77) kan ermee leven. Het is tenslotte zijn eigen schuld. Als hij de zaak vanaf de opening in 1975 Theo's Broodjes had genoemd, was het nooit gebeurd.

De eerste twee jaar dat hij in Enschede zat, was lunchroom Joop's Broodjes van zijn zwager Joop Lammers uit Doetinchem. En toen Theo Putman na twee jaar zetbaas te zijn geweest de zaak kocht, vond hij het niet handig om de naam te gaan veranderen. Bovendien: Joop's Broodjes was gewoon een goede naam. Dat klonk al lekker voor je er eentje had geproefd.

Timmerman
Dat Theo op z'n 34ste in de broodjes zou gaan, was aanvankelijk helemaal niet de bedoeling. Hij was timmerman in Doetinchem en het bedrijf waar hij voor werkte bouwde scholen in Noord- en Oost-Nederland. Op een zondag belde zijn zwager. Hij had dringend hulp nodig in zijn broodjeszaak. Toeval dat FC Twente niet speelde, anders had Theo in een stadion gezeten. Hij hielp zijn zwager en er ontstond iets moois tussen hem en het verkopen van broodjes. Klanten die tevreden het pand verlieten, dat was iets wat hem in de bouw nog nooit was overkomen. Joop wilde wel een tweede zaak beginnen met Theo als drijvende kracht. Waar zou er de nieuwe Joop's Broodjes moeten komen? Het kon in Deventer of Zutphen, maar Theo wilde naar Enschede. Hoe dichter bij FC Twente hoe beter.

FC Twente
Toen hij eenmaal in het pand aan de Deurningerstraat was neergestreken, werd de band tussen hem en FC Twente alleen maar sterker. Hij raakte bevriend met Eddy Achterberg. Epi Drost was vaste klant, eigenlijk elke speler van FC Twente kwam er een broodje eten. Tot en met voetbalmakelaar Ton van Dalen. Theo was snel betrokken bij de Gouden Actie en zat twaalf jaar in het bestuur.

Verhitte discussies
Joop's Broodjes was een ontmoetingsplek waar maandag altijd verhitte discussies plaatshadden tussen de leverancier uit Doetinchem en de Enschedese klandizie. Dan werden de verschillen tussen voetbal van Twente en de Graafschap nog eens breed uitgevent. Studenten kwamen er en zakenlieden en vertegenwoordigers. De zaak was nog maar twee dagen open toen Ferdinand Fransen zich meldde. Hij was bij de officiële opening verhinderd, maar hij wilde graag kennismaken. Door hem werden er steeds meer deuren geopend. Klanten als De Zuil, Grolsch en Hartman dienden zich aan.

Schot in de roos
Joop's Broodjes was een schot in de roos. De eerste broodjeszaak van Enschede is nooit gemoderniseerd. Ook niet toen Theo's schoonzoon Tjeerd Greebe de zaak op 1 januari 2000 overnam. De sfeer van degelijkheid en vakmanschap is altijd gebleven. Met in het hart van de zaak nog steeds de ronde leestafel, die om de een of andere reden een zuigende werking op kinderen heeft. Er komen nog wel eens aankomende studenten met hun vader of moeder. Die hoor je dan zeggen: 'Kijk, hier aten we een broodje toen wij in Enschede studeerden'.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.