Laatst nog kwam er een jongen naar haar toe. Later word ik piloot. Maar als dat niet lukt, kok. Kijk, dat vindt Ans Rotting nou mooi. Die jongen durft te dromen, maar is ook realistisch genoeg om te beseffen dat het misschien niet gaat lukken en heeft al nagedacht over een alternatief. En dat is belangrijk, weet ze. Onder meer van haar zoon. Die is psycholoog. Hij heeft regelmatig te maken met mensen die een verkeerde keuze in het leven hebben gemaakt en nu met de gevolgen daarvan zitten. Het is goed om al op tijd te beginnen met het nadenken over wat je wilt en wie je bent.
Dat is de rode draad binnen weekendschool Toppers op Zondag. Op zondag bezig zijn met je toekomst: dat vinden wij top , verklaart Rotting de naam. Kinderen uit groep 7 krijgen de gelegenheid om gedurende twintig zondagen per jaar te ervaren welke beroepen er zoal zijn en wat die in de praktijk inhouden. Dat gebeurt via thema s, zoals gezondheid, werken met dieren, techniek en vervoer.
Neem het thema voeding. Dat bestaat onder meer uit een kennismaking en rondleiding bij landgoedhotel De Wilmersberg, in De Lutte. Vervolgens gaan de kinderen koken, tafels dekken of beddengoed verschonen. De afsluiter is een lunch die de kinderen verzorgen voor hun ouders. Dat allemaal volgens het adagium: luisteren, kijken, doen . Waarbij doen het belangrijkste is , zegt Rotting. Want daar leer je het meest van.
BetrokkenheidAl tien jaar lang is ze nauw bij betrokken bij de weekendschool. Sterker, ze is een van de oprichters. Uit betrokkenheid met kinderen en onderwijs. Het kantelpunt was het einde van Het Sloepje als kleuterschool voor speciaal onderwijs (iobk), waar Rotting directeur van was. De Enschedese, van origine kleuterleidster, besloot niet door te gaan in die tak van onderwijs. Ik geloofde niet zo in de nieuwe gekozen vorm.
Dat was het idee van Weer Samen Naar School , waarbij kinderen met leer- en gedragsproblemen zoveel mogelijk naar de gewone school gaan. De kracht van het Sloepje lag in goed observeren. Om vervolgens in gezamenlijkheid te kijken wat het kind precies nodig had. Maar ineens kreeg een kind op 4-jarige leeftijd al een stempel op zich gedrukt.
Hart en ziel Rotting hield zich via detachering daarna nog op allerlei manieren bezig in het onderwijs. Richtte uiteindelijk een onderwijskundig adviesbureau op. En was (van 1989 tot 2002) voor de PvdA lid van de Enschedese gemeenteraad. Ik ben het type dat het leuk vindt om zich met de beleidskant van zaken te bemoeien.
Toen het idee van een weekendschool overwaaide vanuit Amsterdam (IMC) stortte Rotting zich met hart en ziel op een poging zo n school, bedoeld voor kinderen uit kansarme gezinnen, in Enschede gerealiseerd te krijgen, samen met Hanny Flore en Brigit Reith. Dat leidde tot de oprichting van de stichting Weekendschool Toppers op Zondag. De provincie Overijssel zegde een bijdrage toe onder de voorwaarde dat ook Hengelo en Almelo bij het project werden betrokken.
Sinds 2008Uiteindelijk ging de weekendschool in Enschede in november 2008 en in Hengelo en Almelo in maart/april 2009 van start. In totaal met zes groepen, elk met maximaal twintig kinderen. Het werven gebeurt (nog steeds) in de groepen 7 van de basisscholen, tussen de zomer- en herfstvakantie. Deelname is gratis en vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Wie uiteindelijk mee mogen doen, wordt bepaald na overleg met de leerkrachten van de basisscholen. Motivatie en steun van de ouders tellen ook mee. Het liefst zouden we alle kinderen mee laten doen , zegt Rotting. Maar dat kan gewoon niet. Daar krijgen we ook niet genoeg bedrijven voor.
Financiering
De medewerking van bedrijven, instellingen en organisaties is goed, aldus Rotting. Ze pakken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. En de kinderen zijn ook potentiële medewerkers. Maar bovenal gaat het om het delen van de liefde voor hun vak. Neemt niet weg dat de weekendschool nog altijd nieuwe bedrijven kan gebruiken. Het vraagt altijd toch veel energie om de kinderen op te vangen en te begeleiden. En het is altijd op zondag, hè. Al wijken we heel soms ook weleens uit naar de woensdagmiddag.
Een ander punt van voortdurende aandacht is de financiering. Bewust is gekozen voor een mix van private en publieke financiering. De serviceclubs vormen, via inzamelingsacties en hun contacten in het bedrijfsleven, een belangrijke voedingsbron. Per groep is per jaar ongeveer 10.000 euro nodig, schat Rotting. Momenteel worden er tien groepen overeind gehouden. Dat lukt aardig, maar het blijft wel elke keer schrapen.
Buddies
Inmiddels is er wel een gezonde basis gecreëerd. Voldoende om bij calamiteiten de groepen in elk geval het jaar vol te laten maken. Daarnaast zijn er nieuwe initiatieven ontwikkeld, zoals een tweede jaar, waarin kinderen door een buddy worden begeleid. En samen met de alles-in-een-school De Zuidsprong in Enschede worden nu ook doordeweekse activiteiten verzorgd. Een mooi moment om te vertrekken, vindt de 68-jarige Ans Rotting. Ik kan het met een gerust hart achter me laten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook