De vergaderruimte van het wijkbeheerderskantoor van De Woonplaats in het Ribbelt werd altijd als kil ervaren. De wandafwerking met een innovatief materiaal heeft daar verandering in gebracht. Het is hier nu behaaglijk warm in de winter en koel in de zomer , zegt Barry Top, coördinator onderhoud en duurzaamheid van de corporatie.
Geheim
Het geheim? Aerotherm, een vloeibaar product dat in Zwitserland wordt gemaakt en in Nederland nog niet eerder was toegepast. De Woonplaats en schildersbedrijf Van der Geest kwamen ermee in aanraking en vonden het interessant genoeg om het in de praktijk te gaan testen.
Het was lastig daarvoor een geschikte plek te vinden , zegt Bas van der Geest, directeur en mede-eigenaar van het gelijknamige Enschedese schildersbedrijf. Veel gebouwen hebben veel glas en dan werkt dit materiaal minder goed. De bijzondere eigenschappen komen het beste tot hun recht op redelijk grote muren.
Uiteindelijk besloten De Woonplaats en Van der Geest het te smeren op de wanden van het wijkbeheerderskantoor. Normaal gebruik je in zo n geval isolatiemateriaal van zes tot acht centimeter dik. Het nadeel is dat je binnenruimte inlevert. Nu konden we volstaan met een soort filmlaag , aldus Top, die een emmertje met Aerotherm laat zien.
Vloeibaar piepschuim
Het heeft veel weg van kwark. Je kunt het vergelijken met vloeibaar piepschuim. Het is opgebouwd uit silicabolletjes van een millimeter. Dit materiaal reflecteert, waardoor een muur niet alleen warmte vasthoudt maar ook weerkaatst. Ook werkt het van twee kanten, waardoor als het buiten heet is het binnen zorgt voor een koelere ruimte.
Het wonderbaarlijke middel zit nu ruim een half jaar op de wanden van het beheerderskantoor van De Woonplaats en is sindsdien diverse keren getest. Daarbij is onder andere gebruik gemaakt van infrarood-camera s. Daarmee worden goed de verschillen in temperatuur zichtbaar tussen de plekken die wel en niet met het materiaal zijn bewerkt. Het is mooi te zien hoe een relatief kleine aanpassing zoveel effect kan hebben , stellen Top en Van der Geest van.
Grotere schaal
Na de geslaagde proef in het eigen beheerderskantoor wil De Woonplaats het materiaal nu op grotere schaal gaan testen. Daarvoor wordt in de eerste plaats gekeken naar monumentale gebouwen. Die hebben meestal lange muren die niet geïsoleerd zijn , zegt woordvoerster Joyce Dakhorst van De Woonplaats.
De corporatie heeft het oog laten vallen op het oude postkantoor in Winterswijk. Dit monumentale gebouw is eigendom van De Woonplaats en biedt onderdak aan diverse bedrijven. Er zijn klachten dat het er koud aanvoelt en dat het zorgt voor hoge energielasten. Daar zou dit materiaal een goede oplossing kunnen zijn, denken we. We gaan daarover nu met de huurders in overleg. Het is een volgende stap op weg naar een bredere toepassing van dit product.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita