Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Escape Room Rutbeek bij Enschede over oude smokkelroutes

390410 escaperoom 1

In Escape Room Rutbeek wanen spelers zich in 1953, de tijd van illegale smokkel langs de grens. Slechts 30 procent van de deelnemers weet op tijd te ontsnappen.

Nederland zit in 1953 volop in de wederopbouw en ook in Duitsland zijn er tekorten in levensmiddelen als koffie, thee, sigaretten, roomboter en zout. Een verboden handel tussen bewoners van het grensgebied ontstaat. Smokkelaars omzeilen de accijnsafdracht. Oppassen moeten ze wel. Commiezen houden de grensstreek in de gaten. Wie gesnapt wordt, komt in het gevang.

In de escaperoom van Klaas Hoff (65) op Het Rutbeek komt het historische verhaal tot leven. Spelers worden opgesloten in diverse donkere ruimtes. Aan de hand van puzzels en raadsels kunnen ze illegaal handelswaar heen en weer smokkelen tussen Nederland en Duitsland. Het zenuwslopende spel bij Het Rutbeek spelen kan met drie tot zeven personen. Spelers hebben precies een uur de tijd om te ontsnappen.

Historie
Hoff is eigenaar van het BuitenHoff, een bedrijf voor outdooractiviteiten op Het Rutbeek. Omdat buitensporten in koudere maanden nauwelijks gedaan worden, besloot Hoff een eigen escaperoom te maken. Het spel kan immers het hele jaar door gespeeld worden. Hoff benaderde een koppel uit Wageningen, dat een bedrijf in spelconcepten voor escaperooms heeft.

De eigenaar van de escaperoom aan de Blikkersmaatweg koos het thema Smokkelroute niet alleen omdat het origineel is, maar ook omdat het een sterke link met de regio heeft. Terwijl deelnemers het spannende spel spelen, verbreden ze hun historische kennis. De ruimtes van het ontsnappingsspel bouwde Hoff - ooit was hij timmerman - samen met zijn team. Alles in de escaperoom ademt de sfeer van 1953. De smokkelwaar die verstopt is in de ruimtes komt daadwerkelijk uit de smokkelperiode. Deelnemers krijgen een rieten botermandje mee, dat vroeger eigendom was van een vrouwelijke smokkelaar.

Om inspiratie op te doen voor de escaperoom, bezocht Hoff een boer met een smokkelverleden. Hij heeft een boerderij op de grens. Zijn voordeur is in Nederland, zijn achterdeur in Duitsland. De boerderijdieren van de grensboer brachten smokkelwaar over de grens. De beesten waren gewend om naar het licht toe te lopen als dat aanging in zijn stal. Op een avond liet de boer zijn lichten uit en overlegde hij met zijn Duitse buurman dat hij zijn lampen wel zou inschakelen. De dieren liepen automatisch richting de Duitse boerderij en het smokkelwaar ging de grens over - een effectieve smokkeltruc.

Voorafgaand aan het spel krijgen deelnemers informatie, leveren ze waardevolle spullen als horloges en smartphones in en bekijken ze een korte film. Op een scherm zien spelers zwart-witbeelden van de oude boerderij bij Broekheurne, in een bosomgeving. In beeld komt een man. Hij draagt een oud petje en staat in jarenvijftigkeuken. Het is Hoff, die een rol speelt en deelnemers meeneemt naar de tijd van het smokkelen.

Als de sfeer er flink in zit, gaan deelnemers een donkere hal in. Ze gaan door een oude, houten deur. Als het slot op de deur zit, is er geen weg terug. Het spel begint.

Fanatiek
Terwijl deelnemers van de escaperoom zich in de ruimtes bevinden, wordt meegekeken en meegeluisterd via camera s. Zo weten we hoe het spel verloopt. Af en toe geven we spelers aanwijzingen , zegt Hoff. Als er zich problemen voordoen, of iemand moet de ruimte vanwege omstandigheden verlaten, dan wordt dit direct opgemerkt.

Het spel levert hilarische reacties onder spelers op. Ze zijn ontzettend fanatiek, daar hoef je helemaal niets voor te doen. Meekijken is zo spannend, want we willen zelf ook dat spelers het halen , zegt medewerker Thom Veenhof (24). Toch gebeurt dat niet erg vaak. Escape Room Rutbeek bestaat nu één jaar en kreeg tweehonderd boekingen. Slechts 30 procent van de groepen ontsnapte binnen de maximale spelduur van een uur. De recordtijd is 50 minuten en 2 seconden, neergezet door een superslim gezin, dat voor het eerst een escaperoom deed. Het record staat al vier maanden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.