De Enschedeër Frans Rutgers heeft een klacht ingediend bij het antidiscriminatiebureau Artikel 1 omdat hij het werkverbod voor zijn hond bij Albert Heijn discriminatie van gehandicapten vindt. De blonde labrador helpt hem bij het pakken van de waren en vergroot daardoor zijn zelfredzaamheid. Zelf kan hij maar beperkt bewegen.
Hulphond Chloé kreeg het boodschappen doen juist in deze ruime supermarkt aan de Noord Esmarkerrondweg onder de knie. Met engelengeduld leerde Rutgers haar om blikjes tomatenpuree op te halen. Ze rent dan door het gangpad en komt er gegarandeerd mee terug.
Bedrijfsleider Martin Meijers was van deze training in zijn zaak niet op de hoogte maar hoorde er van toen Rutgers toestemming vroeg voor een filmpje van Chloé aan het werk. Meijers was verrast en vond het niet goed. Een hond die waren uit de schappen pakt, dát leek hem niet de bedoeling.
Kwijl
Meijers vertelt dat hij contact met Albert Heijn landelijk heeft opgenomen om te vragen of er beleid en richtlijnen op dit gebied zijn. Want daar wil hij zich aan houden. Hij heeft veel respect voor het werk van hulphonden maar vindt dit persoonlijk te ver gaan. Er kan kwijl op andere producten komen, mensen kunnen er aanstoot aan nemen, kunnen allergisch zijn en hij kan problemen krijgen op het gebied van voedselveiligheid. Meijer heeft voorgesteld dat een medewerker of hijzelf de spullen voor Rutgers ophaalt.
Vrijdagmiddag kwam Albert Heijn met een korte schriftelijke verklaring over de kwestie. Bedrijfsleider Meijers krijgt van het concern gelijk. Het meldt: Het beleid van Albert Heijn is dat hulphonden toegestaan zijn in AH-winkels. Hulphonden mogen echter uit hygiënisch oogpunt geen producten uit de schappen pakken. Als klanten producten uit het schap nodig hebben kan de supermarktmanager of een winkelmedewerker hierbij helpen .
Verkeerde boodschapRutgers betreurt die houding. Hij zegt er uiteraard op te letten dat producten niet vies worden. Als Chloé per ongeluk iets verkeerds pakt, koopt hij dat er gewoon bij. Zoals hij ook deed met de blikjes tomatenpuree, waarvan hij er héél veel in huis heeft.
Frank van Heumen, Hoofd Plaatsing van Hulphond Nederland, zegt dat winkeliers in Nederland de hulp van honden bij het pakken van boodschappen meestal toestaan. Hij kent ook een manager van Albert Heijn die er geen probleem van maakt. Bij een Jumbo supermarkt heeft hij echter vergeefs gepraat als Brugman.
Hij vertelt dat honden specifiek hierop zijn getraind. Als het baasje het product met een targetstok of een laserlampje aanwijst, grijpt het dier ook nooit mis. Sommige cliënten van Hulphond Nederland wippen producten met een stok uit het schap waarna de hond het oppakt. Verzekeraars vergoeden de hulphond ook in deze capaciteit.
Vervelend
Van Heumen zegt dat veel mensen met een handicap het erg vervelend vinden als anderen voor hen boodschappen moeten pakken. De hulphond is er voor hun zelfredzaamheid. Dit gaat tegen dat principe in , zegt hij.
Hij pleit ervoor dat winkelier en gast altijd hierover met elkaar in gesprek gaan, omdat afwijzing van een hulphond vaak op onwetendheid is gebaseerd. De toegang tot de winkel is wettelijk geregeld, maar dit stukje gaat om de coulance van de winkelier , aldus Van Heumen.
Marten Verheijen van het antidiscriminatiebureau Artikel 1 in Enschede zegt dat de klacht in behandeling wordt genomen. Als iemand een bepaalde bejegening als discriminerend ervaart, kijkt Artikel 1 er altijd naar. Zaken die betrekking hebben op hulphonden zijn zeldzaam.
Verheijen constateert dat het sinds een aantal jaren wettelijk is verboden om hulphonden de toegang te weigeren. Maar wat een hulphond binnen een gebouw mag doen, is niet vastgelegd. Daarover zal op den duur jurisprudentie ontstaan, verwacht hij.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga, hetoog.nl