Het werk van deze club zit er bijna op. Een antwoord op de vraag of de dood van Henk Kempers moet leiden tot een vuurwerkverbod, is echter niet aan de monitorgroep, die de dialoog en het burgerbesluit over vuurwerk anderhalf jaar lang heeft gevolgd. "Een dergelijk extreem besluit is aan de bestuurders, het gaat niet aan om daar inwoners uitgebreid bij te betrekken", zegt voorzitter Loes Schippers. Ze spreekt naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Gerststraat van een 'afschuwelijk ongeval'.
Een specifieke rol voor de monitorgroep in de nasleep rond de tragedie is er niet, meent Schippers. "Het is aan politie en justitie om alle feiten op tafel te krijgen. Onze opdracht luidde om de inwoners te betrekken bij de vraag hoe we in Enschede oud en nieuw willen vieren. Daar hebben we ons mee beziggehouden. Ik kan alleen maar hopen dat dit verschrikkelijke ongeluk onze boodschap versterkt: dat we via de weg van de geleidelijkheid streven naar een gedragsverandering. En dat mensen elkaar erop blijven aanspreken of en op welke wijze het gebruik vuurwerk gepast is."
Burgerbesluit
Enschede hield medio 2017 op initiatief van vooral burgemeester Onno van Veldhuizen een vuurwerkdialoog. Die resulteerde na een bijeenkomst in de zomer in de Twentehallen, en aan het einde van dat jaar in een aantal actiepunten en een zogeheten burgerbesluit. Daarin werden verplichte en vrijwillige vuurwerkvrije zones aangewezen, om de overlast voor mens en dier te beperken. Ook kwam er een stadsbrede voorlichtingscampagne die moest leiden tot een cultuuromslag ten aanzien van het afsteken van vuurwerk en er werd op scholen aan voorlichting gedaan.
In de aanloop naar de achterliggende jaarwisseling werd de campagne verder geïntensiveerd. Zo kwamen er vier verplichte vuurwerkvrije zones met een afsteekverbod bij en werd de campagne volgens monitorgroep-voorzitter Schippers veel zichtbaarder gemaakt in de stad in vergelijking met een jaar geleden.
"Dat merk ik om me heen: veel meer mensen dan in 2017 hebben van de campagne gehoord. Ook op scholen is de voorlichting bijzonder positief ontvangen", aldus Schippers.
Het werk van de monitorgroep zit er nu nagenoeg op. Schippers: "We zullen nog wel één of twee keer bij elkaar komen, om het draaiboek en de acties na te lopen. Maar in het vervolgtraject is er voor de monitorgroep niet echt een rol meer."
Wel zal Schippers als voorzitter met een ander lid van de monitorgroep contact blijven houden met de gemeente Enschede over de voortgang van de vuurwerkdialoog. "Dat zal dan meer tegen het einde van het jaar zijn, waarbij het initiatief in principe bij de gemeente ligt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
1Twente sprak voor de jaarwisseling met drie leden van de monitorgroep. Kijk de video hieronder terug.