Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Stem van Glanerbrug mag niet verloren gaan €˜

390181 888655

Met het afscheid van voorzitter Theo de Boer en zes andere leden verdwijnt in Glanerbrug honderd jaar ervaring aan dorpsraadswerk. Dringt straks nog wel de stem van het volk uit het grensdorp door in het stadhuis?

Het is het wekelijkse spreekuur van de dorpsraad maar in het Meijershoes is het rustig. Theo de Boer neemt plaats aan het raam in de voormalige voetbalkantine van v.v. Glanerbrug. Hij knikt in de richting van het kunstgrasveld. Is er dankzij de dorpsraad gekomen. Daarvoor hebben we destijds de Vrienden van Glanerbrug in het leven geroepen. Ach, zo kan ik tig dingen noemen die we hebben gerealiseerd.

De Boer (70) kijkt met tevredenheid terug op zijn periode in de dorpsraad. Hij maakte er sinds 2005 deel van uit, waarvan de afgelopen ruim twaalf jaar als voorzitter. Met zes andere leden stopt hij. Officieel sinds deze week, maar op 7 februari krijgen ze nog een afscheidsreceptie aangeboden. Meer dan 100 jaar ervaring in het dorpsraadwerk verdwijnt hierdoor.

De oproep voor vervangers leverde slechts respons op van twee kandidaten. Met Ger Beernink (60), die zijn periode wel verlengd, vormen ze de nieuwe dorpsraad. Ik hoop dat zich alsnog meer mensen melden. We willen als dorpsraad de stem van het volk zijn. Dat mag niet verloren gaan.

Veranderen
Zeker is wel dat de rol van de dorpsraad al enige tijd aan het veranderen is. Met de opmars van Burgerbelangen in Enschede is burgerparticipatie in de stad anders ingericht. Eigenlijk zoals de dorpsraad in Glanerbrug altijd al werkte, vindt De Boer.

We halen meningen en ideeën bij de mensen op, brengen in kaart wat de problemen en wensen zijn en proberen ervoor te zorgen dat daar rekening mee wordt gehouden. De burger kan nu gemakkelijker rechtstreeks bij gemeentelijke commissies terecht. Dat is een goede zaak, maar betekent wel dat de dorpsraad een andere functie krijgt.

Hij wijst om zich heen in het praktisch lege Meijershoes. Alleen de wijkagenten hebben het druk op hun spreekuur. De contacten met de dorpsraad verlopen in de toekomst nog meer via social media. Het zou goed zijn als jongeren daar invulling aan gaan geven.

Zodat het standpunt van Glanerbrug ook in de naaste toekomst doorklinkt tot in het stadhuis. Onze slogan is dat we zelf geen mening hebben, maar dat we die van de Glanerbrugger laten horen.

Het was de reden dat de dorpsraad aanvankelijk buiten de hectiek over de beoogde komst van een asielzoekerscentrum bleef. Als de dorpsraad er eerder bij was betrokken, was volgens De Boer in ieder geval op het gebied van communicatie veel ellende voorkomen. Dat gebeurde pas op het laatst, als een soort alibi.

Soms hard
De Boer c.s. speelden het spel richting gemeente soms hard. Drie jaar geleden dreigde de dorpsraad met opheffing vanwege goedkeuring voor vestiging van een fitnesscentrum in de winkelstraat. De gemeente bood excuses aan, maar we willen daar concentratie van winkels. Zo n sportschool op die plek wilde Glanerbrug juist niet. Komt allemaal door het uitblijven van een detailhandelsvisie.

Glanerbrug presenteerde die uiteindelijk een paar weken geleden zelf. We rekenen erop dat de gemeente nu wel luistert en er eindelijk haast mee maakt.

Andere zaken die de dorpsraad op de agenda zette, zijn wel opgepakt. Zoals de aanpak van drugspanden. Door de samenwerking met Duitse instanties, de politie en ProRail moet nu ook de drugsoverlast op en rond het station verminderen. Ook daarbij hebben we een rol gespeeld.

Het is het laatste wapenfeit van de huidige dorpsraad. Het effect van de inbreng in Glanerbrugse Bindingen zal ook nog enige tijd zichtbaar zijn. Met dat plan wil het waterschap de Glanerbeek van het Aamsveen tot aan Losser opnieuw inrichten. De dorpsraad moet verder goed opletten wat er precies met de vier ton gebeurt die is gereserveerd voor verkeersveiligheid op en rondom de Gronausestraat.

Mooier
Glanerbrug wordt er alleen maar mooier op, zegt De Boer, geboren en getogen in Den Helder. Hij belandde in 1994 bij toeval in het grensdorp. Na vele omzwervingen door vooral Duitsland werd hij als luchtmachtmilitair begin jaren 90 op vliegbasis Twenthe gelegerd.

De keuze voor een woning in Glanerbrug lag vanwege het imago van het dorp niet direct voor de hand. Buiten de dorpsgrenzen gaat het al snel over de drugsproblematiek. Die is er en die blijf je als grensdorp houden. Maar het doet zich vooral voor in het oude deel van het dorp. Glanerbrug is echter veel meer. Oikos, Eschmarke, Voskamp en Beekveld: dat zijn mooie wijken. Kavels zijn hier ook zo weg. Dat zegt genoeg. En waar vind je zo n aanbod van winkels? Kijk naar de zuidwijken, waar winkelcentra verloederen. Hier heb je volop keuze. Die positieve zaken moeten we als Glanerbrug misschien wel meer uitdragen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.