Twentse gemeenten gaan het afsteken van vuurwerk niet verbieden. Ook niet na de afgelopen jaarwisseling, blijkt uit een rondgang langs burgemeesters. Alleen een landelijk vuurwerkverbod kan bij sommigen op steun rekenen.
In de meeste gemeenten in deze regio is de jaarwisseling rustig verlopen. Bijna alle burgemeesters zijn daarom tegen een vuurwerkverbod. Zij vinden dat de landelijke opinie en problemen elders in het land niet op Twente en de Achterhoek moeten worden geprojecteerd. De burgemeesters van Almelo, Twenterand en Wierden zijn wel voor een verbod, maar dan op landelijke schaal. Omdat een lokaal verbod volgens hen niet te handhaven is.
Daarmee wijkt het sentiment sterk af van het gevoel elders in het land. De nationale politiebaas Erik Akerboom noemt de nieuwjaarsviering een mislukking door de traditie van geweld . Hij was al voor een vuurwerkverbod en is dat nu nog meer. Hij krijgt steun van veel burgemeesters, die wachten op een antwoord uit Den Haag. Maar dan moeten ze daar in Den Haag wel de ballen voor hebben.
Toekomst
In Twente zijn de reacties rustiger. Diverse burgemeesters voorspellen wel dat het afsteken van vuurwerk door particulieren in de toekomst verdwijnt. Ik geloof absoluut dat het op termijn zal uitdoven , zegt burgemeester Sander Schelberg van Hengelo. Zijn collega Arjen Gerritsen (Almelo) maakt de vergelijking met roken.
Landelijk verbod
Gerritsen is groot voorstander van een landelijk vuurwerkverbod. De handel in vuurwerk moet stoppen. De overlast, de criminaliteit. We moeten ons afvragen waar we mee bezig zijn. Een begin is om eerst knalvuurwerk te verbieden. Enkele gemeenten in de regio hebben wel vuurwerkvrije zones. Gemeenten die dat niet hebben, zien dat ook niet zitten. Vooral omdat handhaving een probleem is. Dan moet je op elke hoek van de straat een agent neerzetten , zegt burgemeester Annelies van der Kolk van Twenterand. Bovendien zie je dat er op de grens van zo n gebied veel overlast is.
Een zone zonder vuurwerk werkt volgens Rob Welten (Borne) en Joost van Oostrum (Berkelland) alleen op basis van vrijwilligheid. Als een heel dorp bij mij komt en zegt dat ze een verbod wil, ben ik best bereid de APV aan te passen. Maar dat is niet aan de orde , aldus Van Oostrum. Enschede heeft vuurwerkvrije zones. Interessant zou kunnen zijn om, in plaats daarvan, na te denken over vuurwerkzones , zegt burgemeester Onno van Veldhuizen. Maar voor echte oplossingen is het beter om de discussie regionaal of landelijk te voeren.
Enschede
Burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) vindt een discussie over vuurwerk logisch, gezien de risico s en overlast die het met zich meebrengt. Hij vraagt zich af of de discussie hetzelfde zou zijn, wanneer alleen op het toegestane tijdstip en alleen legaal vuurwerk werd afgestoken. Er is in Enschede geen overtuigende meerderheid voor of tegen vuurwerk. Maar niemand zit te wachten op de overlast, de chaos en de risico s waarmee het nu gepaard gaat. Als de openbare orde in het geding is, moet worden opgetreden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay