Dat zegt gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) naar aanleiding van de Duitse plannen om een miljard euro te investeren in het opzetten van een eigen batterij-industrie. Duitsland wil minder afhankelijk worden van China, dat vrijwel de volledige mondiale batterijproductie in handen heeft. De Duisters vinden het hebben van een batterij-industrie strategisch zelfs zo belangrijk, dat ze de mogelijkheden van staatssteun onderzoeken. Bij hoge uitzondering biedt de Europese wetgeving hiervoor openingen.
Cruciaal
De mogelijkheid om energie op te slaan, wordt cruciaal in de energietransitie. Niet alleen batterijen voor auto s, maar ook voor de industrie en huishoudens. Hier liggen grote kansen voor Nederland, maar dan moet je ze wel grijpen , aldus Van Hijum. De gedeputeerde zegt de frustratie van Kees Koolen oprichter van batterijfabrikant Lithium Werks in Hengelo te begrijpen. Zoals bekend, wil Koolen op Technologybase Twente het voormalige luchthaventerrein een campus voor onderzoek en ontwikkeling van batterijtechnologie bouwen, waar tussen de tweeduizend en drieduizend onderzoekers aan de slag moeten gaan.
Van Hijum: Als Koolen stelt dat de Nederlandse overheid de potentie van de batterij-industrie niet ziet, dan ga ik daar een eind in mee. Dat het kabinet de urgentie nog niet ziet, blijkt ook wel een beetje uit antwoorden op Kamervragen die mijn collega s van het CDA daarover hebben gesteld aan staatssecretaris Mona Keijzer.
Aantrekkelijk
De antwoorden op die vragen zijn inderdaad weinig concreet. Het komt er op neer, dat de Duitse plannen wat de batterij-industrie betreft nog niet exact bekend zijn en Nederland de vinger aan de pols houdt. We moeten ons de kaas niet van het brood laten eten. Het moet voor producenten van batterijen net zo aantrekkelijk zijn om zich in Nederlands als in Duitsland of Frankrijk te vestigen. En misschien kunnen we inderdaad samenwerken met de Duitsers , zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede, die de vragen met zijn fractiegenoten Amhaouch en Mulder stelde.
Fotonica
Ook Omtzigt vindt, dat Nederland de batterij-industrie als strategisch belangrijk voor de toekomst moet bestempelen. Net als met fotonica een nieuwe technologie voor productie van chips is gebeurd. Twente en Eindhoven lopen daarin voorop. Het rijk, de provincies Gelderland, Overijssel en Brabant, de regio s en universiteiten van Eindhoven en Twente investeren onder de naam PhotonDelta samen 236 miljoen euro in het versnellen van de ontwikkeling van fotonica. Daarvan vloeien vele miljoenen naar Twente. Omtzigt: Dat zou ook met batterij-technologie moeten gebeuren.
Raar
Gedeputeerde Van Hijum vindt het ook tijd worden voor duidelijke regels bij overname van strategisch belangrijke bedrijven door buitenlandse kopers. In Duitsland wordt door de overheid getoetst of overnames vanuit China de eigen Duitse industrie schaden. Dat moet bij ons ook komen. Het zou toch raar zijn, dat in sectoren die met Nederlands belastinggeld zijn ondersteund bedrijven zonder enige voorwaarde kunnen worden verkocht aan buitenlandse partijen?
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels