Markant, radicaal en heel doelgericht, in goede en slechte tijden. Zo omschrijven vrienden en bekenden de 54-jarige Henk Kempers, die tijdens de jaarwisseling om het leven kwam in de Gerststraat in Enschede. Kempers kwam om het leven toen hij zijn buren een gelukkig nieuwjaar wenste. Een grote vuurwerkbom op een aanhanger ontplofte, de enorme luchtdruk die daarbij ontstond werd Kempers vervolgens fataal.
Heroïne
Dat Kempers aan het einde van het jaar 2018 met zijn twee zoons in de Enschedese straat zou wonen, had een kleine dertig jaar geleden waarschijnlijk niemand verwacht. De geboren Hengeloër - vanwege zijn schoenmaar ook bekend als Bigfoot - was begin jaren 90 zwaar verslaafd aan de heroïne. Het scheelde niet veel of de drugs zouden hem definitief de vernieling in hebben geholpen. We woonden allebei in de wijk Klein Driene en raakten ook samen verslaafd", zegt jeugdvriend Eddy Boevink, die zijn leven lang contact hield met Kempers. Het werd een hele zwarte periode, voor zowel Henk als mijzelf.
180 gradenMaar toen, in de nacht van 21 oktober 1990, werd Kempers in de Hengelose binnenstad aangesproken door leden van de Pinkstergemeente. Daardoor draaide zijn leven 180 graden om", zegt Boevink. Wat zeg ik, misschien wel 360 graden. Boevink overkwam nagenoeg hetzelfde: ook hij kickte af van de drugs en raakte in de Heer.
Jezus
Kempers beschreef drie jaar geleden in deze krant hoe hij veranderde van zware gebruiker in een 'strijder van God . Jezus houdt van jou, zeiden die mensen. Ik bleef staan alsof ik secondelijm onder mijn schoenen had. Ze vroegen of ze met me mochten bidden. Niet op straat, zei ik, daar liepen mijn vrienden. In de auto hebben we gebeden en ik begon te huilen als een kind. Na anderhalf uur werd ik rustig. De hemelse ME was gekomen om de angel eruit te halen. Het maakte zoveel indruk op hem, dat hij de datum 21-10-1990 in sierletters op zijn arm liet tatoeëren.
Hulpverlening
Zijn bekering bleek niet alleen het begin van een clean leven, maar ook van een bestaan als hulpverlener. Henk Kempers begon de stichting Nieuw Leven, gericht op het helpen van verslaafden. Kempers zocht ze op op plaatsen waar anderen niet durfden te komen, en legde contact. Daarna liet hij ze niet meer los, in zijn strijd ze uit de problemen te halen. Later volgde ook de stichting Justgo4it, waarvan hij tot zijn dood het gezicht was. Ook daar hielp hij verslaafden, daklozen en ieder ander mens dat volgens hem een beter leven verdiende.
SterkArjen Roth, de voorzitter van Justgo4it die met het stichtingsbestuur het werk van Kempers ondersteunde, zegt dat Kempers een duidelijk doel had. Jezus wilde kwetsbaren en zieken helpen. Henk wilde dat ook en daar leefde hij helemaal naar. Bovendien herkende hij afhankelijkheid en verdriet als geen ander, en voelde aan als mensen niet zelf uit de problemen konden komen. Dat maakte hem zo sterk.
Indrukwekkende verschijningJournalist Marco Krijnsen, die Kempers meerdere keren interviewde over diens leven, zegt dat de Hengeloër zich na zijn verslaving ontwikkelde tot een zeer positief mens. Veel mensen in Hengelo kenden hem, een grote gestalte met indrukwekkende ogen en zware wenkbrauwen. Na zijn bekering predikte hij in de binnenstad, en richtte hij zich helemaal op het helpen van anderen. Daarbij had hij het nooit breed, maar klagen deed hij niet. Hij had al dieper in de goot gezeten.
BigfootNa een tijd op Curaçao te hebben gewoond kwam Bigfoot twee jaar geleden in Enschede terecht. Daar raakte hij verwant met de Roma-gemeenschap. Het verspreiden van God's woord zorgde er toe dat zeker 200 Twentse Roma zich inmiddels hebben laten dopen. De Roma zien hem echt als profeet", zegt Boevink. En als je met hem praatte, begreep je dat gevoel. Hij kon je echt heel diep raken.
Vader
Aan het leven van Kempers, vol diepe dalen en wonderlijke wendingen, kwam afgelopen jaarwisseling een plotseling einde. Enkele uren nadat hij een hoopvolle boodschap op Facebook plaatste - 2019 wordt jouw jaar! - kwam hij door vuurwerk om het leven. Het is natuurlijk een heel groot gemis en we hebben al veel gehuild", zegt vriend Boevink. Maar wij geloven echt dat hij nu bij zijn Vader is. En op die manier is 2019 toch ook zijn jaar geworden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto± Robin Hilberink