Goed nieuws voor historische verenigingen in Enschede, maar waarschijnlijk minder positief voor de eigenaren van het pand: een deel van de moskee aan de Atjehstraat staat op de nominatie voor een monumentenstatus. De gemeente komt daarmee tegemoet aan historici.
Er is dit jaar al veel te doen geweest over de Selimiye-moskee, die al dertig jaar middenin de wijk 't Getfert ligt. Illegaal, stelde politieke partij Democratisch Platform Enschede (DPE) eind augustus in schriftelijke vragen aan het college, met de vraag om opheldering. Hoewel er inderdaad al sinds eind jaren 80 een woonbestemming op de Atjehstraat 27/29 rust, en moskeeactiviteiten formeel gezien dus niet zijn toegestaan, geldt er in deze situatie het overgangsrecht. Met andere woorden: handhaven is na zo'n lange tijd niet meer mogelijk.
Sluiten
Bovendien is er zicht op vertrek: vanwege de voorgenomen bouw van het Turks Cultureel Centrum op Het Diekman, die in 2022 de deuren moet openen, sluit tegen die tijd de moskee aan de Atjehstraat.
De nieuwste ontwikkelingen rondom het pand, dat in 1921 is gebouwd als kerk, vallen het moskeebestuur daarom rauw op het dak. In navolging van een aanvraag door belangenorganisaties Bond Heemschut, het Cuijpersgenootschap en de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker heeft de gemeente Enschede voorgenomen de Atjehstraat 27 aan te wijzen als gemeentelijk monument. Als dat voornemen definitief wordt, mag er niets aan het pand veranderd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de gemeente.
KarakteristiekHet andere deel van de moskee, op Atjehstraat 29, krijgt bovendien de aanduiding 'karakteristiek' in het bestemmingsplan. Daarmee is (gedeeltelijke) sloop van nummer 29 gebonden aan regels met betrekking tot het 'koesteren van de cultuurhistorie'.
Het moskeebestuur is van de voorgenomen wijzigingen op de hoogte gesteld en is daar volgens het college niet blij mee. Zij vreest dat de panden door de beschermingsmaatregelen moeilijker te verkopen zullen zijn en dat de opbrengst lager zal worden. De drie aanvragers kunnen zich naar verluidt vinden in de aangedragen beschermde status.
Het voorgenomen besluit is gebaseerd op een onderzoek door Het Oversticht en advies van de gemeentelijke monumentencommissie. Voordat het daadwerkelijk zo ver is, worden de aanvragers en de pandeigenaar in de gelegenheid gesteld om zienswijzen in te dienen. Als de moskee daadwerkelijk wordt aangewezen als gemeentelijk monument is een formele bezwaar- en beroepsprocedure mogelijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede