Op welk termijn de voorgenomen plannen worden uitgevoerd, dat is volgens eigenaar Welbions nog onduidelijk. Het plan daarvoor wordt nader uitgewerkt. Ook het exacte aantal staat nog niet vast. Over een half jaar tot een jaar moet daarover meer duidelijk zijn. Het is de bedoeling dat op de plek van de gesloopte woningen sociale woningbouw wordt gerealiseerd. De kabouterwoningen die behouden blijven, vormen straks een hofje rondom een bestaande treurberk in de wijk en zijn geschikt voor 1 of 2 personen. De verwachting is dat er vooral vraag zal zijn vanuit jongeren. Eric Markvoort, directeur bestuurder van Welbions: "De verbouwing van de Kabouterwoningen betekent een flinke investering. Deze grote uitgave doen we bij uitzondering omdat we de cultuurhistorische waarde van deze woningen belangrijk vinden."
Over het behoud of sloop van de kabouterwoningen wordt al tientallen jaren gesproken. Ze zijn in 1961 gebouwd en behoren tot de eerste bejaardenwoningen van Nederland. SP Hengelo is één van de partijen die al jaren strijd voert voor behoud van betaalbare huurwoningen in de stad, waaronder ook deze kleine gewilde woningen in de Bloemenbuurt. Raadslid Vincent Mulder is blij dat in ieder geval een deel van de kabouterwoningen is gered. "Hoewel Welbions de bewoners keer op keer sloop van de woningen aanzegde, hebben ze dat onder druk telkens weer moeten herroepen. Nu blijven er in ieder geval 22 staan. Daar zijn we blij mee en trots op deze gewonnen strijd."
Welbions heeft de afgelopen tijd samen met Stichting Erfgoed Hengelo nagedacht over een nieuwe toekomst voor de zeer kleine woningen in de Bloemenbuurt. Belangrijk argument voor Welbions was dat de woningen van 29 vierkante meter in de toekomst goed verhuurbaar zijn voor een sociale huurprijs. Nu het besluit officieel is genomen kan de uitwerking van het plan plaatsvinden. Ook Stichting Erfgoed Hengelo wordt daarbij betrokken.