Gezondheidscentrum Noord aan de Zaanstraat telt drie huisartsenpraktijken, die samen 7300 patiënten in hun bestand hebben staan. Die patiënten krijgen op dit moment vooral zorg van verpleegkundigen, want de artsen zijn weg. Eén is langdurig ziek, één vertrekt op korte termijn en een derde arts nam onlangs 'in goed overleg' afscheid. Sommige patiënten zijn bezorgd. "De verpleegkundige neemt de taken over van de arts, hoe acceptabel is dat", vraagt een wijkbewoner zich af.
Dat is acceptabel omdat het geen gewone verpleegkundigen zijn maar speciaal opgeleide verpleegkundigen die bevoegd zijn om taken van artsen over te nemen. Dat zegt praktijkdirecteur Amon van den Borg. Het is het gevolg van het enorme huisartsentekort in deze regio. Creatieve oplossingen zijn nodig en daarbij hoort de opkomst van twee 'super'-verpleegkundigen: de physician assistant en de verpleegkundig specialist. Daarvan heeft Gezondheidscentrum Noord er intussen twee in dienst en die werken altijd onder supervisie van een arts, benadrukt Van den Borg.
Vervelend
"Het is vervelend dat de artsen nu allemaal tegelijk vertrekken", erkent hij. "Het is ontzettend moeilijk om jonge huisartsen te binden aan een praktijk en daarom zoeken we naar alternatieven. We hebben meerdere waarnemers. En intussen blijven we proberen nieuwe huisartsen te werven. Voor de patiënten heeft dit als gevolg dat ze minder vaak direct met een huisarts te maken krijgen. Verder geldt in Gezondheidscentrum Noord inmiddels een patiëntenstop. Er worden geen nieuwe patiënten meer aangenomen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay