Wie nu jong is in Twente heeft een gouden toekomst voor zich. Er zijn gewoon veel te weinig jonge werknemers om aan de vraag te voldoen en dus zal de huidige generatie nieuwkomers op de arbeidsmarkt waarschijnlijk nooit werkloos raken. Als ze tenminste een leven lang blijven leren en zo bijblijven op hun vakgebied. Dat bleek maandagmorgen bij de presentatie van de Twente Index 2018, de regionale economische cijfers van het afgelopen jaar.
Groei
In de voorgaande jaren was de presentatie vaak een aaneenschakeling van kommer en kwel, met hoge werkloosheidscijfers, negatieve economische groei en omvallende bedrijven. Maar sinds twee jaar ziet de toekomst van Twente er weer zonnig uit. De groei in de regio is groter dan het landelijk gemiddelde, wat betekent dat Twente heel langzaam uit de achterstandspositie komt al zal het nog jaren duren voor die helemaal opgelost is.
Vacatures
De grootste rem op de huidige groei is het arbeidsmarktpotentieel. Tot 2022 zijn er in de regio 2000 vacatures door economische groei, maar ook nog eens 6000 doordat er een hele generatie met pensioen gaat. Regina Nieuwmeijer van de Twente Board: Stoere werklustige jongeren uit de Twentse dorpen zijn echt op. Dus moeten Twentse werkgevers creatiever zijn bij het zoeken. Natuurlijk kun je kijken in de kaartenbakken van het UWV, maar er ligt in Twente ook nog een enorm ongebruikt arbeidspotentieel dat onzichtbaar is. Zo n 30.000 mensen staan niet geregistreerd als werkzoekend en hebben geen uitkering.
Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die met vervroegd pensioen zijn gegaan, ouderen met een parttime baan of huisvrouwen die best weer buiten de deur aan het werk willen. Uit onderzoek weten we dat ongeveer een kwart van hen hoger opgeleid is, dat zijn er dus 7500. Dat is een enorm potentieel! Die mensen kun je niet dwingen aan het werk te gaan, die moet je verleiden. En daar moeten werkgevers dus hun best voor doen. Ze moeten bereid zijn flexibeler te zoeken.
Langetermijn
Volgens onderzoeker Edwin van de Wiel van Kennispunt Twente vergt dat een heel ander soort personeelsbeleid: Werkgevers moeten veel meer kijken naar de langetermijnplanning. Je personeel is van strategisch belang voor de toekomst van je bedrijf. We hebben de afgelopen jaren bijvoorbeeld gezien dat jongeren die stage wilden lopen geen stageplekken konden vinden, omdat bedrijven daarop bezuinigden. Maar nu zie je het omgekeerde: bedrijven gillen om stagiairs, maar er zijn te weinig jongeren. Dat tekent het belang van een vooruitziende blik op personeelsgebied.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay