CDA-raadslid Mart van Lagen heeft het college van B en W gevraagd om de enquête over het afvalbeleid van de gemeente Enschede nader toe te lichten. Tot afgelopen zaterdag konden inwoners de digitale vragenlijst invullen door vragen te beantwoorden over welke afvalcontainers zij wensen te gebruiken. Maar volgens het CDA is de enquête vooral toegeschreven naar de gewenste uitkomst voor het college.
De doelstelling om in 2030 slechts 50 kilo restafval per inwoner over te houden is volgens het college alleen haalbaar door over te gaan op het zogeheten omgekeerd inzamelen. Enschedeërs betalen dan niet alleen per aanbod van het restafval, zoals nu, maar moeten het ook zelf wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt. Van Lagen schrijft dat de afvalvragenlijst van de gemeente daar vooral op gericht is. 'De enquêtedeelnemers kregen bijvoorbeeld niet de mogelijkheid te kiezen voor het antwoord om nooit zelf afval weg te brengen', aldus Van Lagen. 'Heeft de gemeente een ophaalplicht of heeft de inwoner een wegbrengplicht?', vraagt hij aan het college.
Digitaal
Het CDA wil bovendien weten waarom de en enquête alleen digitaal beschikbaar was en hoogbouwbewoners uitgesloten waren. En waarom het tarief voor de grijze container in 2019 met 62 cent wordt verhoogd, terwijl de gemeente juist verwacht goedkoper uit te zijn dan dit jaar, wat betreft het inzamelen en verwerken van restafval.
Gft
Ook Democratisch Platform Enschede heeft vragen gesteld over het afvalbeleid. De partij wil onder meer weten hoe het college de doelstelling van 50 kilo restafval denkt te halen zonder de mogelijkheid voor hoogbouwbewoners om gft apart in te zamelen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay