Studenten die bij de deur van een collegezaal blijven staan omdat er geen plek is, studenten die in het gangpad moeten zitten: het is woekeren met de ruimte bij de Universiteit Twente. Twee partijen in de universiteitsraad, UReka en DAS, zijn het zat en hebben aan de bel getrokken.
Atilla Kerpisci, directeur marketing en communicatie van de UT, meldde deze week op Facebook dat met 2233 studentenregistraties op de online open dag van de UT, het registratierecord is verbroken. Euforie op de marketingafdeling, maar hoofdpijn voor de roostermakers. Want het aantal studenten neemt gestaag toe: van 9836 in 2014 tot tot ruim 11.000 studenten nu.
Hoewel UT-woordvoerder Bertyl Lankhaar verklaart dat de UT capaciteit en faciliteiten heeft voor grofweg 12.000 studenten en dat er slechts in een enkel geval kortdurend sprake is van overvolle collegelokalen, zijn UReka en DAS in het geweer gekomen. De fracties van deze twee partijen in de universiteitsraad vinden dat de huidige studenten en docenten de dupe zijn van de groei van de UT-populatie. We willen gewoon dat studenten die collegegeld betalen ook een zitplek hebben , zegt Leon van der Neut, lid van de UReka-fractie. Daar hebben ze recht op. Het is in het begin van het tweede kwartaal weer raak: weer zijn er overvolle klassen op de UT. Net als in kwartaal één, maar ook net als voorgaande jaren.
Oproep
UReka en DAS hebben een oproep op hun Facebookpagina s geplaatst om te inventariseren bij hoeveel vakken het probleem zich afspeelt. Over dat aantal vakken wil Van der Neut niks kwijt, wel dat het probleem zich voor blijft doen. We krijgen nog steeds foto s binnen.
Intussen zit de leiding van de UT met het oog op de verwachte verdergaande groei wel met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om tafel. Lankhaar: Indien we meer dan grofweg 12.000 studenten kwalitatief onderwijs willen bieden, hebben we meer geld nodig om de capaciteit te vergroten. Dit is voor ons een belangrijk onderwerp van gesprek met het ministerie. Wel wijst ze erop dat de Technohal al voor enige lucht moet zorgen. Technische universiteiten kampen sowieso met een structureel geldtekort: De groei van studenten ontstaat omdat de arbeidsmarkt om steeds hoger geschoold technisch personeel vraagt. Een vraag waar technische universiteiten overigens nog bij lange na niet aan tegemoet kunnen komen, vanwege te weinig financiële middelen voor het onderwijs.
Maximum
Een maximum voor het aantal studenten instellen kan niet. We mogen wettelijk geen studenten weigeren die voldoen aan de eisen van de studie , zegt Hans Oeloff, directeur van het Centre for Educational Support van de UT. Alleen de studie technische geneeskunde heeft een numerus fixus. We kunnen geen maximum stellen aan het aantal studenten dat per studie toegelaten mag worden. Dat zou voor het maken roosters schelen, maar is dus bij wet verboden.
Woordvoerder Lankhaar wijst erop dat studenten wel de roostermakers kunnen helpen: Het is ook belangrijk dat studenten zich tijdig en goed inschrijven voor de vakken die ze willen volgen, zodat bekend is welke onderwijsruimten nodig zijn en zodat we kunnen voorkomen dat er een te kleine onderwijszaal wordt ingezet.
Een optie die de UT ook nog openhoudt om ruimtegebrek het hoofd te bieden is om colleges in de avonduren te gaan geven. Leon van der Neut, van universiteitsraadspartij UReka, wil daar niks van weten. In de avond hebben studenten hun sociale activiteiten. Ze zouden dan een keuze moeten maken tussen sporten en verenigingsactiviteiten enerzijds en het volgen van colleges anderzijds. Dat willen ze niet.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede