In de voormalige adjudantenkamer van Paleis Soestdijk werkt de Enschedese kunstenaar Peter Riezebos aan zijn eigen versie van 'De Nachtwacht': 8 vierkante meter verf, verdeeld over drie luiken. Morgen is het af. "Dit is geen Rembrandt maar een Riezebos.
Selfmade kunstenaar Peter Riezebos, oud-promovendus van de UT en auteur van het boek Van mavo tot Harvard, toont zijn werk volgende maand in de RAI in Amsterdam aan het publiek. Met het maken van zijn eigen Nachtwacht wil hij niet alleen een ode brengen aan Rembrandt en het oorspronkelijke schilderij, maar ook aan de eigentijdse kunst zoals hij die zelf maakt. "Als kunstenaar moet je altijd bereid zijn om jezelf te herijken. Dat kan op heel veel manieren, maar de beste manier is nog altijd om te kijken naar het verleden."
Twee weken geleden begon hij aan de klus. Geïnspireerd door, zoals hij zelf zegt, de grootsheid van Rembrandt en de betekenis van De Nachtwacht voor Nederland. "Ik zit grote delen van het jaar in China. Als ik dan weer in Nederland ben en in het Rijksmuseum De Nachtwacht zie, dan voelt dat als thuiskomen", vertelt Riezebos. "Precies een jaar geleden had ik in een expositie in een galerij pal naast het museum. Dat was ook precies het moment waarop ik besloot om iets met dit absolute meesterwerk te doen. Niet als nieuwe Rembrandt, maar gewoon als Peter Riezebos."
Simpelweg kopiëren doet hij niet. "Dat heeft helemaal geen zin en moet je ook niet willen. Niemand kan de concurrentie aan met een genie als Rembrandt."
Eigen versie
De Nachtwacht van Riezebos is met 4 bij 2,80 meter iets kleiner dan het origineel. Het bestaat uit drie panelen, waarvan alleen het middelste nog enige gelijkenis vertoont met de echte Nachtwacht. "Ik maak er mijn eigen schilderij van. Dat is ook de enige manier ook waarop het kan."
Dat hij op Soestdijk mocht werken, ervaart hij als een groot voorrecht. "Ik heb in Nederland geen atelier. Als kunstenaar ervaar ik het juist als inspirerend om op verschillende locaties te werken. Deze plek, met zijn geschiedenis van Juliana en Bernhard, past perfect bij wat ik hier doe."
In de adjudantenkamer waar hij werkt, is voorzichtigheid geboden. "Normaal ga ik nogal tekeer, maar hier moet ik mezelf inhouden. Dat past wel bij deze klus."
Morgen is het werk klaar en gaat het doek naar Zeist om te worden gevernist. Van 6 tot 10 december volgt dan de presentatie aan het publiek tijdens een grote kunstbeurs in de RAI, in Amsterdam.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT