Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Acteur Manfred de Graaf kreeg commerciële tv Twente niet van de grond

383445 tv 1844964 1920

Heel Nederland kende hem als dokter Hans Lansberg, de partner van Zeg ns Aaa-dokter Lydie van der Ploeg. Maar acteur Manfred de Graaf, die dinsdag overleed, is in Twente bekend van een heel ander avontuur: twintig jaar geleden was hij het gezicht van het regionale commerciële tv-station Tele8.

Volgens de Twentse journalist Jan Kikkert werd De Graaf destijds vooral binnengehaald omdat hij zo bekend was. Niet omdat hij er verstand van had. Hij kende de regio Twente niet, had er ook niks mee. En van een tv-station draaien wist hij ook niks. Maar een aardige man was het volgens Kikkert wel: Ach ja, een acteur, hè? Dat zijn altijd echte charmeurs. Hij had beslist charisma, kon heel vriendelijk zijn tegen mensen.

Belspelletjes
Kikkert was vanaf het begin betrokken bij het opzetten van Tele8 Twente. Het moest een commerciële zender worden met veel nieuws en infotainment. Belangrijkste verdienmodel waren echter de belspelletjes, waaraan kijkers voor een gulden per minuut konden deelnemen. Als de zender in Twente een succes werd, zou het concept naar de rest van Nederland worden uitgerold.

Snel vertrokken
Zover kwam het echter niet. Tele8 zond in 1998 slechts een paar maanden uit en stierf toen een stille dood. Niet zo gek, aldus Kikkert: Toen De Graaf binnenkwam was het eigenlijk al een aflopende zaak. De hoofdfinancier had zich al teruggetrokken. Ik had het idee dat hij werd ingezet om het tij te keren. Maar daar was hij gewoon niet de geschikte man voor - hij had te weinig verstand van zaken. Toen ik daar achter kwam ben ik snel vertrokken.

Handjeklap
De Graaf zelf dacht er heel anders over, zo blijkt uit een interview. Ondanks de wankele commerciële basis voorzag hij een gezonde toekomst voor de zender: Daarom is het goed dat ik me ermee bemoei. Met mij valt niet te sjoemelen. Ik ben te oud voor handjeklap. Iemand die snel zijn winst uit een bedrijf wil halen en het personeel laat barsten, daar doe ik geen zaken mee. Helaas kon hij dat niet waarmaken. Na de teloorgang van Tele8 ging ook Mediaflex uit Hengelo failliet, het bureau dat productiepersoneel voor Tele8 beschikbaar stelde. Het personeel stond met lege handen.

Huiswerk
Een jaar later dook De Graaf weer op in Twente. Hij bleek de zendmachtiging van Tele8 nog altijd in bezit te hebben en had financiers bereid gevonden geld te steken in een nieuwe commerciële tv-zender: Net8. Over Tele8 wilde hij niet meer praten, zo meldde hij in een interview: Als je, zoals de initiatiefnemers van Tele 8, een onvoldoende haalt, moet je je huiswerk over doen. Zo simpel is het.

Vuurwerkramp

Zo simpel bleek het andermaal niet. Vier dagen na de eerste Net8-uitzending, op 9 mei 2000, ontplofte in Enschede S.E. Fireworks. De vuurwerkramp was ook voor de nieuwbakken zender een ramp. De piepkleine onervaren nieuwsredactie van Net8 was totaal niet voorbereid op groot nieuws, de hele regio stemde af op RTV Oost. Adverteerders trokken hun commercials terug.

Ruzie
Programmadirecteur De Graaf kreeg vervolgens ruzie met de belangrijkste financier over de te varen koers en liet zich niet meer in Twente zien. De salarissen van medewerkers werden maandenlang niet betaald en uiteindelijk ging het tv-station failliet. Het was het definitieve einde van de commerciële tv-plannen in de regio. Jan Kikkert heeft De Graaf na het debacle nooit meer gesproken: Nee, ik denk niet dat hij ooit nog terug is geweest in Twente.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.