De gemeente Hengelo zegt zich niet te herkennen in een groot deel van het artikel. "We nemen nadrukkelijk afstand van iedere verwijzing naar "vriendjespolitiek en ambtelijke corruptie"; een zeer suggestieve en ongegronde bewering die op geen enkele manier onderbouwd is." Het college van B en W wilde maandag niet voor camera ingaan op de kwestie, maar laat via een schriftelijke verklaring weten dat het integriteit en integriteitsbewustzijn hoog in het vaandel heeft staan.
Hengelo koopt jaarlijks gemiddeld voor circa 120 miljoen euro aan goederen, diensten en werken in,
schrijft Tubantia. "Het nieuwe Stadskantoor wordt ingekocht, maar ook ict-diensten, catering en de renovatie van het Twentebad. Leveringen boven een bedrag van 220.000 euro en werken met een waarde van meer dan 5,6 miljoen, moeten Europees worden aanbesteed. In de principe moeten alle bedrijven uit de EU er op kunnen inschrijven. Gaat het om lagere bedragen, dan kan de gemeente zelf partijen uitnodigen offerte uit te brengen via een onderhandse aanbesteding."
Dat er problemen zijn rond de Europese aanbestedingen, dat ontkent de gemeente niet en is door het college en door accountant steeds met de gemeenteraad gedeeld. In mei heeft het college de raad aangegeven dat het probleem met betrekking tot de Europese aanbestedingen niet binnen een jaar is opgelost. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er in 2016 en 2015 contracten zijn afgesloten, die ook nog in 2017 en 2018 door lopen. Dit verklaart ook de onrechtmatigheid van 4,1 miljoen euro in 2017.