Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Ook de groene Golf mag voortaan met sirene door Twente rijden

374567 download 6

Bij grote calamiteiten in Twente krijgen niet langer alleen brandweer, ambulance en politie voorrang op de weg. De groene auto van Officier van Dienst Bevolkingszorg Ruud Elferink mag vanaf nu ook met zwaailicht en sirene rijden.

Is er een grote calamiteit of ramp in Twente, dan gaat vanaf nu ook een groene auto met zwaailicht en sirene naar de plek des onheils. De auto is van Veiligheidsregio Twente, met achter het stuur een Officier van Dienst Bevolkingszorg (OVD-BZ). Die moet op de rampplek hulp vanuit de gemeente op gang brengen. Ruud Elferink uit Hengelo is zo n OVD-BZ, die van iedereen voorrang moet krijgen als de sirene loeit.

1. Is dat nou nodig, voorrang krijgen op het andere verkeer?
Elferink: Als er een incident is waarbij verschillende hulpdiensten moeten samenwerken, is wettelijk vastgelegd dat een OVD-BZ binnen 30 minuten aanwezig moet zijn. Ik woon bijvoorbeeld in Hengelo, maar heb dienst voor heel Twente. Met onze vorige auto, zonder zwaailicht en sirene, lukte het soms niet om binnen de toegestane aanrijtijd op de plek te zijn. Ik was zelf ooit onderweg naar een grote stroomstoring in Haaksbergen, maar kwam in de file te staan. Werd ik ingehaald door andere hulpdiensten, die wel voorrang kregen.

2. Welke hulp verleen je als OVD-BZ?
Bij grote incidenten of rampen moeten verschillende zaken door de gemeente geregeld worden. Denk aan de opvang van bewoners bij een brand of gaslek, of het oproepen van een constructeur als er schade is aan een gebouw. Dat moet snel geregeld worden. Maar buiten kantoortijden is er niet altijd een gemeenteambtenaar aan het werk. Daarom hebben de 14 Twentse gemeenten deze hulp ondergebracht bij de Veiligheidsregio, en is er altijd een Officier van Dienst Bevolkingszorg actief. We zijn in Twente met zes Officieren, en hebben beurtelings een week dienst.

3. Dus jullie moeten één auto delen met zijn zessen?
Ja, voorlopig beschikken we in Twente over één groene auto. Die wordt gebruikt door de officier die in die week dienst heeft. Meestal wisselen we de auto op maandagochtend. Ik sluit niet uit dat er in de toekomst meerdere voertuigen komen, die ook worden gebruikt door andere hulpverleners van de Veiligheidsregio. Voorlichters bijvoorbeeld, die snel op de plek van een incident moeten zijn om het publiek en de media te informeren over wat er gaande is.

4. Hoe vaak gaan we de groene auto op straat zien?
We rijden er dagelijks mee, maar het aantal keren dat we met zwaailicht en sirene zullen rijden, is waarschijnlijk klein. Omdat er gelukkig niet vaak grote incidenten zijn. Toch willen we dat mensen ons voertuig gaan herkennen, omdat ze dan weten dat ze aan de kant moeten gaan.

5. Zoveel zwaailichten en sirenes op straat, is dat niet heel onoverzichtelijk?

Dat vind ik niet, het gaat erom dat alle hulp op tijd ter plaatse is. Niet voor niets is dat in de wet vastgelegd. Er zijn trouwens nog andere organisaties die met zwaailicht en sirene mogen rijden als dat nodig is. ProRail en Rijkswaterstaat bijvoorbeeld, bij problemen op het spoor of de weg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.