Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Eerste historische telegraafpaal langs spoorfietslijn

374544 telegraafpalen spoorfietsen klein

De eerste historische telegraafpaal langs de spoorfietslijn aan de Kuipersdijk in Hengelo is een feit. Het is de bedoeling dat er straks 12 telegraafpalen worden geplaatst. Volgend seizoen komen er ook palen bij de Rougoorweg. "Hengelo was vroeger een knooppunt van dit soort communicatielijnen," zegt Jurriaan Knol, initiatiefnemer van Spoorfietsen in Hengelo. "Wat dat betreft is het dus ook leuk dat er weer een stukje terug komt."

Spoorfietsen heeft de telegraafpalen al een tijdje liggen. Als test is er woensdag één paal geplaatst. "Het zou natuurlijk heel mooi zijn als de telegraafpalen er straks allemaal staan, maar de Kuipersdijk gaat ook helemaal op de schop, dus misschien is het handiger om een deel later te plaatsen, zegt Knol. "We hebben daar dus nog geen exacte planning voor."

Spoorfietsen bewijst inmiddels een toeristische aanwinst te zijn in Hengelo. De initiatiefnemers kijken tevreden terug op een goed seizoen. Steeds meer mensen boeken een fietstochtje over het oude spoortracé van de AKZO in Twente, blijkt. Dit jaar al bijna 8000 mensen. Daarmee heeft de attractie veertig procent meer bezoek getrokken dan in 2017.

Mensen die dit jaar nog een keer willen spoorfietsen kunnen alleen in oktober nog terecht. Vanaf november zit het seizoen erop en is de toeristische publiekstrekker gesloten tot het voorjaar van 2019. De tussenliggende periode wordt gebruikt voor onderhoud, het schilderen van de abri en inzaaien van een aantal delen van de spoorbermen.

Foto: Chris Rijff
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.