Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Brutaal BRUUT: een aanwinst voor culinair Enschede

373180 wijnbar

HET RESTAURANT - Een vleugje Parijs met een snufje Berlijn, en dat in een brutaal jasje. Dat is in een notendop het concept van bistro en wijnbar BRUUT aan de Noorderhagen in Enschede. Maar hoe vertaalt zich dit in de praktijk? Tijd om een hapje te gaan eten bij het net geopende etablissement aan de Noorderhagen.

Het eerste dat opvalt aan BRUUT is de locatie. De bistro ligt in een rustig deel van de Noorderhagen, net buiten de mainstream horecapleinen en -straten in de Enschedese binnenstad. Maar wel eerste rang als het gaat om bezoekers van het Muziekcentrum en het Wilminktheater. Een prima plek om voorafgaand aan een concert of voorstelling wat te eten. Of om na afloop een glas wijn, gin-tonic of whiskey te drinken.

Wijnbar en bistro. Die combinatie stelt ons voor een dilemma bij binnenkomst. Eerst naar boven voor een aperitief? Of direct aan tafel en na de maaltijd een digestief in de wijnbar? Kan allebei , zegt eigenaar Jarno Bruggeman, die ons hartelijk welkom heet. Hij laat trots het nieuwe restaurant zien en nodigt ons uit voor een glas cava in de wijnbar op de eerste verdieping.

De zaak is drie dagen open. Alles ruikt nog nieuw. Het gevoel van de roaring twenties dat de bedenkers van het concept willen benaderen, is er nog niet. De ziel is jong en het karakter moet nog rijpen, om in wijntermen te blijven.

Charles Aznavour

De wijnbar ziet er mondain gestileerd uit. Stoere uitstraling, houten vloer en plafond, warm kleurgebruik. Charles Aznavour zingt zachtjes op de achtergrond. We ploffen neer op een riante loungebank met uitzicht op het dakterras, van waar je de Alphatoren én Grote Kerk kunt zien.

Grootstedelijke gastronomische allure en kwaliteit in het wat hogere segment, dat is wat BRUUT nastreeft. Binnen een paar jaar een Bib Gourmand , verwoordt Bruggeman de ambitie van zijn team, met daarin onder anderen chef de cuisine Rolf Weyzig, die we kennen van Parkhotel de Wiemsel in Ootmarsum.

130 wijnen
De wijnbar is een vondst. BRUUT heeft een wijnkaart met 130 wijnen op fles, waarvan je er ongeveer 70 ook per glas kunt bestellen. Dat is ambitieus en schreeuwt om gedegen vakkennis en persoonlijke klantgerichtheid bij het personeel. Bijzonder is ook de kaas- en charcuteriebar op deze etage voor de liefhebbers van een aangeklede borrel.

We krijgen de menukaart boven. Die bestaat uit een overzichtelijke reeks gerechten en menu s, voornamelijk uit de Franse keuken. BRUUT streeft ernaar elke week een ander chefsmenu te serveren met bijpassende wijnen. Wij besluiten voor het vier gangen verrassingsmenu te gaan met een half wijnarrangement. Per gerecht een half glas.

Enorme kroonluchters
De bistro beneden is een sfeervolle, opvallend hoge ruimte die wordt verlicht door twee enorme kroonluchters. Achterin zie je door een glazen wand de keukenbrigade aan het werk.

We krijgen een hartige cappuccino van ossenstaart en schuim van truffel als amuse. Gevolgd door een koud voorgerecht van witlofsalade, eendenborstfilet, preiselbeeren en Amsterdamse zuurtjes.

Het tussengerecht bestaat uit twee gamba s in een bisque met ratatouille. De smaak is voortreffelijk en de opmaak van de borden zeer creatief. De witlofsalade en de ratatouille zijn hoog op smaak, vindt mijn tafelgenoot, waardoor die de eendenborst en de gamba s bijna overheersen. De spoom van prosecco, citroenijs en (nog bevroren) framboos neutraliseert de smaakpapillen.

Draadjesvlees bereid als biefstuk
Ons hoofdgerecht is een trio van tournedos, krokant gebakken zwezerik en een botermals stukje Black Angus sukade. Draadjesvlees bereid als biefstuk. We zijn beiden liefhebber van orgaanvlees, dus de kok scoort met zijn bereiding van de zwezerik, een klier uit de borst van het kalf, die niet door elke gast als delicatesse wordt ervaren.

Het dessert bestaat uit een panna cotta van witte chocolade met crème brûlée, spongecake en gekaramelliseerde banaan. Een waardige afsluiting van een evenwichtig geproportioneerd verrassingsmenu.

Nog niet genoemd, maar zeker het vermelden waard is de vakkundige en correcte bediening. Onze gastheer was in alle facetten een gentleman. BRUUT is een aanwinst voor culinair Enschede. Brutaal, ambitieus en hip. En het predicaat roaring is een kwestie van tijd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.