Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

In escaperoom op zoek naar Hengelose historie

373130 radio museum 1

HENGELO Kinderen die zich vrijwillig laten opsluiten in een ruimte van Museum Hengelo en alleen kunnen ontsnappen door verschillende raadsels en puzzels op te lossen: rond de jaarwisseling heeft de eerste proef plaats met een escape room in de Ripperdakamer op de eerste verdieping van het museum aan de Beekstraat.

Het oude Huys Hengelo staat centraal in de speurtocht naar de codes, die jonge bezoekers de verlossende uitweg naar buiten moeten bieden. Ze maken er op een speelse en spannende manier kennis met de plaatselijke historie. Het is een idee van bestuurslid Jan van Alsté. Hij werkt de escaperoom ook verder uit, met hulp van het ROC van Twente en de UT.

De vitrines in de Ripperdakamer bevatten straks informatie die de speurende jeugd nodig heeft om codes te vinden. Ook hoog op de wensenlijst: een ouderwetse brandkast met cijferslot. De bezoekers moeten er in een sfeer van hoogspanning werken , zegt Van Alsté. Dat zijn ze ook met computergames gewend. Maar nu is het fysiek.

Het moet een trekpleister worden voor de leeftijdsgroep van 8 tot 14 jaar. De ruimte is geschikt voor groepjes van zes tot acht bezoekers. Een hele klas tegelijk kan er niet in, je zult dan moeten loten. Wie buiten blijft, helpt de anderen met het zoeken naar informatie die nodig is om er weer uit te kunnen. Zo leer je ook om samen te werken.

De ontsnappingskamer past in de overgang van verzamel- naar doemuseum, legt Van Alsté uit. De jeugd is bijzonder welkom, want het vergrijzende donateursbestand vergrijst en krimpt. En het hoort bij de roeping van het museum: kinderen vertrouwd maken met het verhaal van Hengelo. Dat versterkt hun identiteit.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.