Een aantal bewoners van de wijk Transburg stapt naar de rechter. Zij eisen van de gemeente Enschede een financiële oplossing voor de schade die zij door het overstromen van een noodriool hebben geleden.
Van de elf woningen in Transburg die zes weken geleden zijn getroffen, staan er drie nog altijd hetzelfde bij. De betreffende bewoners hebben geen inboedelverzekering en wachten op een besluit van de gemeente. De mensen die wel verzekerd waren, hebben allemaal keurig hun geld ontvangen om hun woning weer op te knappen en terug te keren naar hun huis.
Kort geding
Het kort geding zal binnenkort dienen. "De bewoners zijn hier het grote slachtoffer en dan met name de drie gezinnen die niet verzekerd zijn. Die mensen laat de gemeente gewoon in de kou staan", zegt wijkbewoonster Regina Moes, die veel bewoners bijstaat. Zoals eerder gemeld hebben huurders contra-experts van Schadeoplossing Nederland in de arm genomen.
Schadeoplossing Nederland staat hen belangeloos bij. En nu een fatsoenlijke afhandeling in de ogen van de bewoners achterwege is gebleven, hebben ze een advocaat in de arm genomen om de gemeente te dwingen over de brug te komen en een oplossing te bieden. Dat zij niet verzekerd zijn, doet er volgens Schadeoplossing Nederland juridisch niet toe, omdat de aansprakelijkheid bij een derde partij ligt.
Beloftes
Volgens Moes wordt er achter de schermen nu vooral een gevecht gevoerd wie aansprakelijk is. "En dat gebeurt dus over de rug van deze mensen. Het is nu 6 weken geleden en er zijn beloftes gedaan die de gemeente en woningcorporatie Domijn niet waar kunnen maken. Het gaat hier over mensen, inwoners van de stad Enschede, die buiten hun schuld om in deze situatie zijn beland." De gemeente bestrijdt die lezing.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita