Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Vast tarief afvalstoffenheffing in Hengelo omhoog in 2019

371241 afvalbak1 2

Inwoners van Hengelo worden nog niet beloond voor het trouw scheiden van afval. De stad koerst dit jaar af op 75 kilo restafval per persoon. Dat is al 45 kilo per persoon minder dan in 2017. Desondanks gaat het vaste tarief van de afvalstoffenheffing in 2019 omhoog van ¬ 143,04 naar ¬ 159,84, ruim 16 euro per huishouden.

De afvalbegroting in Hengelo kent een sluitende begroting. De inkomsten van de afvalstoffenheffing worden gebruikt om de kosten van het afvalbeleid te betalen. Dat de tarieven omhoog gaan, is volgens de gemeente onder meer te wijten aan een lagere vergoeding voor oud papier en een lagere vergoeding voor de afvalstroom verpakkingen. Ook zijn de kosten van verschillende afvalstromen gestegen en die worden straks dus "noodgedwongen" doorberekend. Sinds januari 2015 is de vervuiling in de afvalstroom verpakkingen verder toegenomen, wat ook een reden is van de hogere kosten.

Wethouder Bas van Wakeren is blij verrast over de sterke daling van het aantal kilo s restafval per persoon per jaar. Hij is minder tevreden dat het vaste tarief omhoog moet: "In de huidige systematiek van het berekenen van de afvalstoffenheffing leidt goed gedrag van inwoners onbedoeld tot een hoger vast tarief. Dat vinden wij ongewenst en dat gaan wij in de eerste helft van 2019 aanpassen." Op welke manier het college het ongewenste effect van omgekeerd inzamelen gaat corrigeren is nog onduidelijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.