Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Wijk De Nijverheid aardgasvrij: Rijk betaalt fors mee

371116 radio nijverheid

HENGELO De Hengelose wijk De Nijverheid is geselecteerd als locatie voor de regeling Aardgasvrije Wijken. Dat betekent dat de wijk een forse bijdrage van het Rijk krijgt voor het aardgasvrij maken. Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken besloten. Het wordt hierdoor voor bewoners een stuk aantrekkelijker gemaakt om over te stappen naar een alternatief voor aardgas.

De ingediende subsidie-aanvraag bedraagt 4,25 miljoen euro. De gemeente heeft goede hoop dat het bedrag helemaal gehonoreerd wordt. Voor de regeling probeerden 75 wijken in heel Nederland in aanmerking te komen. Slechts 25 aanvragen zijn gehonoreerd waarvan Hengelo de enige in Overijssel is.

Woningcorporatie Welbions gaat de komende jaren groot onderhoud plegen aan de woningen. Daarbij wordt het aardgasvrij maken meegenomen. Ook particuliere woningen in de wijk profiteren daarvan. Ook worden riolering en wegen gerenoveerd. De openbare verlichting wordt vervangen en de groenvoorziening wordt tegen het licht gehouden.
De honderd jaar oude wijk De Nijverheid was ook de eerste Hengelose buurt is die ooit op het aardgasnet is aangesloten. Nu is het de eerste Hengelose buurt die op een alternatieve manier verwarmd gaat worden.

De gemeente en Welbions werken samen in het project met de bewonersorganisatie. Tonny Noordman, voorzitter Bewonersoverleg de Nijverheid (BON) is er blij mee. Tegelijkertijd zien wij de uitdaging en impact die dit krijgt in onze buurt. Het is van groot belang om de bewustwording rond duurzaamheid te verhogen. Het proces geeft ons echter veel vertrouwen. De samenwerking tot dusver met de verschillende organisaties, onder meer gemeente Hengelo en Welbions, hebben wij als zeer prettig ervaren.

Hoe de aanpak van het aardgasvrij maken van de wijk er exact uit gaat zien, is nog niet bekend. De keuzevrijheid van de wijkbewoners wordt in elk geval een belangrijk uitgangspunt. De gemeente organiseert samen met Welbions op donderdag 11 oktober van 16.00 uur tot 20.00 uur een inloopbijeenkomst in De Klokstee waar inwoners terecht kunnen met hun vragen, ideeën en opmerkingen.

Bestuurder Harry Rupert van Welbions vindt het een fantastische kans voor de Nijverheid. Met dit extra geld kunnen we woningen aardgasloos maken en het karakter van deze mooie wijk behouden. De uitdaging is om de woonlasten van de bewoners niet te laten stijgen. Wij vinden het daarbij belangrijk dat de bewoners betrokken worden bij de te maken keuzes.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.